Hong Kong: Od mirnog prosvjeda do eskalacije nasilja

Nakon deset tjedana prosvjeda u Hong Kongu milijuni marširaju ulicama, gdje su izbili sve jači sukobi između radikalnih prosvjednika i policije. Okupirana je međunarodna zračna luka, u kojoj su posljednjih dana otkazane stotine letova. Prosvjed, koji je trebao imati demokratski predznak, eskalirao je u nasilje i bunt prema policiji.

Spor je nastao početkom lipnja nakon odbijanja prijedloga zakona koji bi omogućio da se tijekom kaznenog progona optužene može iz Hong Konga izručiti Kini. Od tada su se zahtjevi znatno proširili kako bi se osudilo smanjivanje sloboda i nadležnosti Kine u Hong Kongu.

Zahtjevi prosvjednika su se proširili na zadržavanje sloboda i demokratskih stečevina, kao što je sloboda govora i neovisnost državnog sudstva. Kineskom predsjedniku Xi Jinpingu to je najveći izazov otkako je ustoličen 2012. godine. Trgovinski rat s SAD-om je u tijeku, a prosvjed i pritisak iz Hong Konga ne popuštaju.

Središnja vlada u kontinentalnoj Kini također postaje sve uznemirenija zbog situacije u poluautonomnom gradu. Kineski veleposlanik u Velikoj Britaniji upozorio je u četvrtak da, ako se situacija u Hong Kongu dodatno pogorša, "imaju dovoljno rješenja i dovoljno snage u okviru Osnovnog zakona da brzo ugase svaki nemir".

Bez obzira na to što kineske vlasti govore o poštovanju zakonskih okvira, viđeno je okupljanje vojske uz granicu s Hong Kongom.
"Ako se ne koriste nasiljem, ne rabimo silu" - poručuje policija.

Na sve žešće prosvjede policija je uzvratila svakodnevnim korištenjem  suzavca. Dužnosnici priznaju da je policija emocionalno i fizički umorna nakon višetjednih sukoba. Časnici inzistiraju na tome da gradska policija, koja ima oko 30.000 policajaca u uniformi, drži situaciju pod nadzorom.

- Nismo u punoj mobilizaciji, rekao je jedan visoki časnik tvrdeći da je samo mali dio službenika raspoređen da se nosi s prosvjedima koji izbijaju iz dana u dan.

Američki predsjednik Donald Trump do sada nije komentirao nemire u Hong Kongu i rekao je da Pekingu ne trebaju savjeti, dodajući da prosvjednici "traže demokraciju".

Prosvjednici u zračnoj luci nisu birali sredstva za borbu, a putnici koji su se ondje zatekli, bili su u šoku.

Zaposlenici državnih službi, kojima je naloženo da ostanu politički neutralni, svejedno su se pridružili prosvjednicima. Bili su i među prosvjednicima koji su žestoko uzvratili policiji. Ovakva situacija loše utječe na azijsko tržište te općenito na mir. Čeka se tko će prvi popustiti.