Kremlj odlikovao pilote koji su spustili putnički zrakoplov s pokvarenim motorima

Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio je najviša državna odlikovanja dvojici pilota za hrabrost i junaštvo nakon što su putnički zrakoplov kojemu su se pokvarili motori sigurno spustili u polje kukuruza u blizini Moskve.

Rusi tvrde da je čudo što nitko nije poginuo kada je jato galebova pogodilo zrakoplov kompanije Ural Airlines u četvrtak zbog čega su mu motori otkazali te je avion bio prisiljen sletjeti manje od dvije minute nakon polijetanja, na polje jugoistočno od Moskve.

Putin je, po odluci objavljenoj na internetskoj stranici Kremlja, kapetanu Damiru Jusupovom i kopilotu Georgiju Murzinu dodijelio najviše rusko odlikovanje - Heroja Ruske Federacije. Petero članova kabinskog osoblja dobilo je visoko državno odlikovanje za hrabrost.

Jusupov (41), koji je jučer izveo čudo spustivši putnički avion s 233 putnika i člana posade na polje kukuruza i postao ruski heroj, na konferenciji za novinare izjavio je da se ne osjeća tako. Njegov je avion prilikom polijetanja naletio na jato ptica, zbog čega su mu otkazala oba motora i bio je prisiljen sletjeti na polje s punim tankom kerozina i bez izvučenih kotača.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- Zaista se ne osjećam kao heroj. Učinio sam ono što sam morao. Spasio sam zrakoplov, putnike i posadu. To je bila jedina moguća odluka i zato se ne osjećam kao heroj. Svaki bi pilot u takvoj situaciji postupio isto, kazao je kapetan Jusupov.

Airbus A321 u vlasništvu Ural Airlinesa 15. kolovoza ujutro, nakon izlaska iz zračne luke Žukovski prisilno je sletio s 233 putnika i člana posade. Kopilot Georgij Murzin rekao je za tamošnje medije da je Jusup sletio ručnim načinom rada.

- Nakon polijetanja ptica je uletjela u motor. Desni motor je stao odmah.  Nadmorska visina je bila velika i avion je počeo naglo padati. Sletjeli smo u polje ručnim načinom rada, kazao je kopilot.


 Foto: Moscow News Agency/Handout via REUTERS

O ruskom heroju priča svijet

- Učinili su sve kako treba. Prvo, vidjeli su komadić zemlje. Drugo, držali su podvozje. To je osnovni uvjet da avion sleti na trbuh, rekao je Viktor Sevostjanov, vojni pilot s 30 godina službe u zrakoplovstvu za rusku novinsku agenciju Tass.

Murzin je u petak primljen u bolnicu zbog ozljede prsa, izvijestila je novinska agencija RIA.

Ruska organizacija za zaštitu prirodnih resursa rekla je kasno u četvrtak da se na oko dva kilometra od zračne luke Žukovski nalazi ilegalno odlagalište otpada koje bi potencijalno moglo biti stanište ptica koje su uzrokovale prisilno slijetanje. Dužnosnici organizacije i ministarstva za okoliš trebali bi provjeriti odlagalište otpada, kao i ostala u blizini, izvijestila je RIA.