Danski političari ismijali Trumpov interes za kupnju Grenlanda

Nekoliko danskih političara, među kojima je i bivši danski premijer Lars Lokke Rasumssen, danas su izrazili skepsu prema navodnom interesu američkog predsjednika Donalda Trumpa za kupnju Grenlanda.

- To je sigurno prvotravanjska šala, napisao je Rasmussen na Twitteru.

Aaja Chemnitz Larsen, jedna od dvoje grenlandskih zastupnika u Danskom parlamentu, također je odbacila ideju.

- Ne, hvala Trumpovoj kupnji Grenlanda! Upravo suprotno, bolje i ravnopravnije partnerstvo s Danskom trebao bi biti put prema jačem i dugoročno neovisnijem Grenlandu, napisala je Larsen na Twitteru.

Da je Trumpovo zanimanje šala, nada se i Martin Lidegaard, zastupnik Socijalno-liberalne stranke, koja podržava manjinsku vladu, i bivši ministar vanjskih poslova.

- Trump da kupi Grenland? Nadam se da je to šala, ali svakako užasna ideja, uz rizik militarizacije Grenlanda i manju neovisnost za grenlandski narod, a i veliki gubitak za Dansku, napisao je Lidegaard na Twitteru.

Mediji su jučer objavili da je Trump privatno razgovarao sa suradnicima i savjetnicima o ideji da SAD kupi otok Grenland kako bi se proširio američki teritorij. Zamisao o kupnji velikim dijelom zaleđenog otoka, koji je autonomno područje Danske te se nalazi između sjevernog Atlantika i Arktičkog oceana, neki su savjetnici shvatili kao šalu, ali su je drugi ozbiljnije uzeli u obzir, rekli su izvori.

Američki predsjednik Harry Truman ponudio je 1946. 100 milijuna dolara kako bi kupio Grenland.

Trump, koji je na radnom odmoru u svom golfskom klubu u Bedminsteru (New Jersey), posjetit će Dansku prvi put početkom rujna. Za sada ne postoje naznake da će kupnja Grenlanda biti dio razgovora s danskom stranom. Zračna baza Thule na Grenlandu je najsjeverniji američki vojni objekt.