Kako se boriti s ambrozijom?

Kao i u ostatku Hrvatske - mnoge građane ometa u obavljanju njihovih svakodnevnih poslova. Alergija se javlja jer imunitet burno reagira na pelud korova ambrozije.

Šmrcanje, kihanje, crvenilo i suzenje očiju samo su neki od simptoma. Dojam je kao da se od ambrozije ne može zaštiti pa je najbolje posjetiti liječnika koji će vam propisati pravilnu terapiju.
1 biljka emitira veliki broj čestica

- Trenutno alergijski semafor pokazuje visoke razine peludi i korova. Prvenstveno od ambrozije koja je sad u punom cvatu. Predstavlja veliki problem na području naše županije, a vjerojatno i šire, kazao je Marko Klemenčić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Savjeti struke
- Izbjegavati otvorene prostore i izlaziti van poslije kiše. Na svim neobrađenim površinama, gdje je kultivirano, građevinskim zahvatima postoje velike količine ambrozije koja raste, dodao je Klemenčić.

Posljednja istraživanja pokazuju da 30 % svjetske populacije pati zbog neke vrste alergije. Uz lijekove, koji mogu tek ublažiti problem, savjet pulmologa je da se nakon svakog izlaska peru kosa i odjeća koja se nosila, a provjetravanje stanova učini u jutarnjim satima.