Hong Kong: Preko tisuću nastavnika na ulicama prkosilo kiši i vladi

Preko tisuću hongkonških školskih nastavnika prkosilo je grmljavini i kiši u subotu i time započelo prosvjede protiv vlade ovoga vikenda, za koje neki aktivisti strahuju da će uzrokovati oštriju reakciju policije, a prosvjedi će pokazati imaju li demonstracije još uvijek široku podršku građana, nakon eskalacije nasilja proteklih nekoliko dana.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Prosvjednici kažu da se bore protiv urušavanja dogovora o "jednoj zemlji i dva sustava" kojim je Hong Kong dobio određenu autonomiju, nakon što ga je Velika Britanija predala Kini 1997.


Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji

Proteklih nekoliko tjedana prosvjednici su pojačano usmjerili svoje frustracije prema policiji, koja je uzvratila većom odlučnošću da očisti prosvjednike s ulica.

Mirni prosvjed učitelja odobrila je policija.

Nakon što su se okupili u Središnjoj poslovnoj četvrti, došli su do rezidencije premijerke Hong Konga Carrie Lam i uzvikivali: "Hongkongška policija poznaje zakon, a krši ga".


Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji

Očekuje se da će protuvladini prosvjednici marširati kroz kroz četvrt Kowloon, koja je popularna destinacija za trgovce i turiste iz Kine.

Prodemokratska Fronta za građanska i ljudska prava, koja je organizirala mirne milijunske prosvjede u lipnju, zakazala je novi prosvjed za nedjelju.