Turisti otkrili potencijale Gorskoga kotara, investitori još nisu

Netaknuta priroda, mir i domaća hrana neki su od aduta Gorskoga kotara, koji sve više prepoznaju inozemni posijetitelji. Izvrsne turističke rezultate i ove godine imaju Fužine koje su postale odredište gostiju iz Njemačke i Koreje.

Mlada obitelj iz Bratislave za svoj prvi boravak u Hrvatskoj odabrala je Gorski kotar, točnije - mjesto Lič. Zbog posla u diplomaciji boravili su u mnogobrojnim europskim gradovima, dolaze i iz različitih zemalja - Njemačke i Francuske, no u Gorski kotar zaljubili su se, kažu - "na prvu".

- Ovdje smo našli odmor po našoj mjeri, daleko od gužvi. Priroda je divna, planine nisu visoke pa možemo s djecom pješačiti i obilaziti nacionalne parkove. Kupamo se na jezeru, a ponekad odemo i do mora koje je udaljeno samo 25 kilometara. Preporučit ću ovo mjesti prijateljima - oduševljen je Njemac Heinc Tribaut.

-
Čim sam vidjela okolicu oduševilo me što djeca mogu slobodno uživati. Odlučili smo ostati ovdje i zbog čistog zraka, nije prevruće, ljudi su gostoljubivi i često nam donose domaće proizvode iz svog vrta. Saznali smo puno i o prošlosti Gorskog kotara i načinu života. Puno je zanimljivosti i sigurno ćemo se vratiti - uvjerena je Zhanna Baissova, turistkinja iz Francuske.

Upravo ovakve mlade obitelji s djecom, koje žele aktivan odmor, sve su češće gosti goranskoga kraja. Skromni smještajni kapaciteti većinom su popunjen do kraja jeseni kao i jedini hotel u Fužinama.

Fužine ostvaruju najveći broj noćenja u Gorskome kotaru. U prvih sedam mjeseci ove godine bilježe 17 tisuća noćenja. Potražnja je sve veća pa im kronično nedostaju hoteli i kampovi.

Iako su posijetitelji otkrili potencijale Gorskoga kotara investitora u turizam za goransko područje nema.