Finska, država blagostanja, u opasnosti od bijele kuge

Demografski problemi ne muče samo Hrvatsku, već i druge zemlje Europske unije u kojoj je petina stanovništva starija od 65 godina. Prijete i zemljama poput Finske čije stanovništvo - nakon Japana i Južne Koreje - najviše stari u svijetu. U isto vrijeme - imaju najmanju stopu nataliteta u posljednjih stotinu godina. Sve to ugrožava finsku državu blagostanja.

Blues tzv. srebrne generacije, kako suvremena ekonomija naziva stanovništvo starije od 65 godina. Danas je to svaki peti Finac, za pola stoljeća bit će svaki treći.

- Očekivani životni vijek u Finskoj među najvišima je na svijetu. Zbog toga i jesmo europski Japan, demografski gledano. Oko 79 godina za muškarce, 84 za žene, izjavila je sociologinja Anna Rotkirch iz Finske federacije za obitelj.

Finski jaz održivosti, koji se definira kao dugoročni omjer javnog duga i gospodarskog rasta, trenutačno iznosi oko 4 posto BDP-a, što je oko 10 milijardi eura. Javna potrošnja zbog potreba starijega stanovništva sve je veća.

- Ministarstvo financija procijenilo je da će u sljedeće četiri godine troškovi zdravstva zbog starenja stanovništva povećati javnu potrošnju za 500 milijuna eura godišnje, ističe ekonomist Olli Kärkkäinen iz Finskog vijeće za strateška istraživanja.

Prošla finska vlada pala je, među ostalim, i zbog toga što premijer desnog centra s koalicijskim partnerima nije uspio dogovoriti zdravstvenu reformu. Nova vlada predvođena socijaldemokratima zdravstvo ostavlja kao teret na plećima gradova i općina.

- Važno je pobrinuti se da naše starije stanovništvo sačuva funkcionalnu sposobnost. Više funkcionalnosti iznad 65. godine znači i manje problema. Tada se taj pritisak velikog troška za usluge za starije osobe pomiče za pet do deset godina, ističe ministrica obitelji i socijalne politike Krista Kiuru.

Trend sve nižeg nataliteta u Finskoj počeo je prije jednog desetljeća, netom nakon ekonomske krize. Ima općina koje danas za svako rođeno dijete daju i po 10 tisuća eura. Ne pomaže.

- Stopa rodnosti trenutačno iznosi 1,4 djeteta po ženi, što je rekordno nisko kada govorimo o Finskoj. Finske žene i muškarci poprilično su stari kada dobiju prvo dijete, objašnjava sociologinja Rotkirch.

Država kreće u reformu sustava roditeljskih dopusta, poslovna zajednica izračunala je da bi mogla stajati oko 100 milijuna eura. Uključuje dulji plaćeni dopust, te prijedlog da svaki roditelj obavezno iskoristi trećinu, a ostalo po dogovoru.

- Dva su glavna cilja reforme: povećanje broja dana roditeljskog dopusta za očeve, te veća fleksibilnost tj. lakše kombiniranje rada ili studiranja s djelomičnom brigom za dijete, i za muškarce i za žene, ističe sociologinja Rotkirch.

Helsinška ljetna idila samo je prividna. Za trideset godina u zemlji s pet i pol milijuna stanovnika bit će 200 tisuća manje radno sposobnih. A broj novorođenih u 2018. bio je rekordno mali, manji nego za godina velike gladi u 19. stoljeću.