Island službeno objavio prvu "smrt" ledenjaka

Island je u nedjelju službeno objavio prvu "smrt" ledenjaka u toj zemlji tijekom ceremonije kojoj je nazočila i premijerka Katrin Jakobsdottir, objavile su agencije.

Okjokull - ili skraćeno Ok - izgubio je status glečera 2014. jer zbog otapanja tijekom 20. stoljeća više nije zadovoljavao kriterije za klasifikaciju u red ledenjaka. To je prvi od stotinu ledenjaka koji se otapaju zahvaljujući klimatskim promjenama.

Geolog Oddur Sigurdsson otkrio je spomen-ploču kojom se označava "smrt ledenjaka", a koja sadržava  "pismo budućnosti" odnosno poruku budućim generacijama, u ceremoniji kojoj je nazočila i bivša irska predsjednica i odvjetnica za ljudska prava Mary Robinson.

Ceremoniji su također nazočili brojni znanstvenici i stanovnici područja zapadnog i središnjeg dijela Islanda.

Znanstvenici vide otapanje ledenjaka kao jedan od brojnih znakova zatopljenja koje klimu na Zemlji dovodi do opasnih granica.

Na ploči je među ostalim napisano: "U idućih 200 godina očekuje se da će svi naši glavni glečeri ići istim ovim putem. Ovaj spomenik podižemo kako bi se vidjelo da mi znamo što se događa i što je potrebno učiniti".

Sigurdsson, koji je povezan sa Sveučilištem Rice u američkom Houstonu, Teksas, godinama je pratio debljinu i smanjivanje ledenjaka, koji se nalazi sjeveroistočno od prijestolnice.

Da bi se nešto smatralo ledenjakom, led mora biti debeo od 40 do 50 metara i mora se kretati pod vlastitom težinom.

Led na glečeru Ok debeo je oko 15 metara, čime se stvara pritisak nedovoljan da bi se kretao.

Očekuje se da će klimatske promjene biti u središtu razgovora kada ovoga tjedna premijerka Jakobsdottir ugosti premijere nordijskih zemalja i njemačku kancelarku Angelu Merkel na neformalnom sastanku.

Island predsjeda Nordijskim vijećem ministara koje okuplja Dansku, Finsku, Norvešku i Švedsku te autonomni teritorij poput Grenlanda.