Iranski tanker napustio sidrište u Gibraltaru

Iranski tanker koji je već neko vrijeme predmet spora između Irana i zapadnih zemalja, napustio je u nedjelju navečer sidrište u Gibraltaru, nekoliko sati nakon što je ovaj britanski teritorij odbio američki zahtjev da nastavi i dalje blokirati brod.

Britanski marinci u srpnju su zaustavili tanker u Gibraltaru pod sumnjom da je prevozio naftu za Siriju, bliskog saveznika Irana, kršeći pritom europske  sankcije. Blokada tankera izazvala je potom niz događaja koji su doveli do velikih napetosti prilikom prolaska stranih tankera kroz Perzijski zaljev.

Grace 1, koji je dobio novo ime Adrian Darya 1, napustio je sidrište u Gibraltaru oko 23 sata po lokalnom vremenu, no njegova iduća destinacija za sada nije poznata.

Iranski veleposlanik u Britaniji Hamid Baeidinejad napisao je prije na Twitteru kako se očekuje da brod u nedjelju navečer napusti Gibraltar. Blokada tankera istekla je prošlog tjedna, no savezni sud u Washingtonu u petak je izdao nalog da se i dalje nastavi blokada tankera.

Gibraltar je u nedjelju objavio da neće udovoljiti američkom zahtjevu jer je vezan zakonima EU.

Washington je pokušao zadržati Grace 1 na osnovi njegove navodne povezanosti s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom, koju SAD smatra terorističkom organizacijom. Iran je opovrgnuo da je tanker prevozio naftu u Siriju.

Prije u nedjelju videosnimke i fotografije pokazale su da je tanker izvjesio iransku zastavu te da nosi novo ime, napisano bijelom bojom, dok je njegovo prijašnje ime Grace 1 prebojeno.

Grace 1 je plovio pod panamskom zastavom, no panamske pomorske vlasti objavile su u srpnju da brod više nije na njihovu popisu nakon što se posumnjalo da je brod povezan s financiranjem terorizma.

Blokada tankera u Gibraltaru izazvala je diplomatske razmirice koje su eskalirale prije dva tjedna kada je Iran u Perzijskom zaljevu blokirao tanker pod britanskom zastavom. 

Iran upozorava SAD protiv zapljene oslobođenoga iranskog naftnog tankera

Iran je upozorio SAD da odustane od svakog novog pokušaja zapljene iranskoga naftnog tankera na otvorenom moru nakon što napusti Gibraltar, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova na državnoj televiziji u petak.

Iranski tanker plovi prema Grčkoj u ponedjeljak nakon što je napustio Gibraltar, pokazuju podaci plovidbe.

Upitan bi li SAD mogao obnoviti zahtjev za zapljenu nakon što je tanker isplovio iz Gibraltara, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi rekao je:

- Takav potez ugrozio bi sigurnost brodova na otvorenom moru. Izdali smo upozorenje putem diplomatskih kanala, posebno švicarske ambasade, dodao je.

Švicarska predstavlja američke interese u Iranu, koji nema diplomatske odnose sa SAD-om.