Nema samo HGSS problema s nepažljivim turistima

Uspon na Biokovo u japankama, skok sa Šibenskog mosta, isplovljavanje na 'luftiću' na buri: neki turisti kao da ostave pamet kod kuće kada pakiraju stvari za odlazak na odmor. 

Duhovita upozorenja HGSS-a dobro su poznata turistima u Hrvatskoj, poput ovog panoa kojim turistma poručuju da su predivni i bez opasnih "selfija":

Slične probleme s nepromišljenim gostima imaju i u brojnim drugim turističkim destinacijama.

Popularna Cinque Terre, što je naziv za pet naselja na talijanskoj ligurskoj obali, turistima je zabranila da se u natikačama penju na obližnja brda. Kazne mogu dosegnuti do 2500 eura.

- Nije nam cilj da popunimo proračun. Želimo da naši gosti budu sigurni na izletima, da imaju adekvatnu opremu i vodu, rekao je Luca Natal, glasnogovornik regije. Mjera je požnjela uspjeh jer je broj ozlijeđenih turista u drastičnom padu.

Opasno može biti i na plaži. Ima kupača koji otplivaju toliko daleko da se nemaju snage vratiti pa zovu u pomoć, kažu u talijanskom sindikatu javnih kupališta.

Na Mallorci je već neko vrijeme popularan trend zvan "balkoniranje". Riječ je o skakanju s balkona na balkon u hotelima, najčešće pod utjecajem alkohola ili droge, ili o skoku u bazen s nekog od viših katova.

Taj "test hrabrosti" nerijetko ima fatalne posljedice. Prošloga ljeta bilo je osam mrtvih, a prvi ovogodišnji smrtni slučaj zbio se početkom lipnja kada je 20-godišnji Britanac pao s drugog kata hotela u Magalufu.

Fiksacija na savršeni "selfie" turiste u Skandinaviji tjera na kojekakve gluposti.

U Norveškoj su posjetitelji ignorirali ograde i zabrane kako bi hodali na iznimno skliskim ledenjacima, dok na Farskim otocima turiste moraju spašavati iz opasnih voda sjevernog Atlantika koje pokušavaju svladati u kajacima.

Na Islandu je vrlo popularna Facebook stranica "Gluposti turista na Islandu". Ondje ismijavaju posjetitelje koji podcjenjuju opasnosti ledenjaka i gejzira ili u unajmljenim automobilma zaglave u riječnim koritima i blatu.

Stvari je dodatno pogoršao nedavni posjet Justina Bibera koji na Islandu snimao spot za pjesmu "I'll Show You" i za potrebe snimanja hodao rubom strmog kanjona te sjedio na rubu litice. Nakon što je videosnimka objavljena, navala posjetitelja bila je tolika da su vlasti morale privremeno zabraniti pristup kanjonu.

Poput HGSS-a, i islandska turistička zajednica pokrenula je duhovitu kampanju informiranja turista o opasnostima i pozvala ih da budu pažljiviji i poštuju prirodu. Među ostalim, poručili su im da "ne treba stvarno umrijeti kako bi se snimila fotografija za umrijeti".

Ne u japankama na Biokovo!