Prosvjed u Hong Kongu: Na ulice izašlo više od 1,7 milijuna građana

Na jedanaestom protuvladinom prosvjedu u Hong Kongu, unatoč kiši i policijskoj zabrani, bilo je više od 1,7 milijuna građana, no za razliku od dosadašnjih okupljanja, sve je proteklo mirno. Podsjetimo, prosvjedi su počeli početkom lipnja i to zbog prijedloga zakona o izručenju građana Hong Konga Kini.

Prema organizatorima jučerašnji je prosvjedni skup bio drugi najveći od početka održavanja početkom lipnja i jedan od najvećih otkako se Hong Kong vratio u kineske ruke 1997.

- Tada nam je predsjednik Jiang Zemin obećao izbore za naš parlament i vladu. To se nije dogodilo. Prije pet godina također smo tražili što nam je obećano. Sada, ne samo da obećanja nisu ispunili, nego su željeli nametnuti zakon o izručenju, što je još gore. Zbog toga je sve počelo, a policijska brutalnost sve pogoršava, ističe Woody Hoo, student.

Vođe prodemokratskih skupina koje organiziraju prosvjede, zadovoljni su odazivom jer je pokazao da unatoč nasilju i dalje imaju golemu potporu.

- Starija sam pa ne mogu biti u prvim redovima i nisam tako dobra kao ovi mladi, ali možemo im pružati potporu. Ako se sada ne suprotstavimo, to više nikada nećemo moći, objašnjava Helen, stanovnica Hong Konga.

Prosvjedi započeti zbog kontroverznog zakona kojim bi se omogućilo izručenje Kini pretvorili su se u pokret protiv potkopavanja i urušavanja sporazuma o "jednoj zemlji, dva sustava", koji Hong Kongu jamči visok stupanj autonomije, neovisno pravosuđe i slobode koje nisu dopuštene u kopnenoj Kini.

- Dijelimo iste vrijednosti kao Sjedinjene Države i Europska unija, borimo se za demokraciju, za pravdu i nadamo se da će se te zemlje moći zauzeti za Hong Kong, kaže David Wong, prosvjednik.

U gradu s više od 7 milijuna stanovnika stotine su tijekom prosvjeda uhićene.

- Ljudi koji su stvorili kaos nisu prosvjednici, studenti ili demokratske stranke. Vlada Hong Konga stvara kaos. Oni ne žele saslušati prosvjednike i zahtjeve građana, objašnjava Slaine Lai, student.

Godine 2047. Hong Kong bi trebao izgubiti posebni status i postati samo još jedan kineski grad.