Antonov 124 dopremio motor iz nuklearne elektrane Smolensk

U Zagreb je danas sletio jedan od najvećih zrakoplova na svijetu - Antonov 124, a dopremio je dizelski motor težak 84 tone iz nuklearne elektrane Smolensk u Rusiji.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Motor je proizveden u karlovačkoj tvornici Adriadiesel, nekadašnjoj Jugoturbini, prije 42 godine. Služi za napajanje nuklearki u slučaju havarije i nestanka struje u elektrani. Adriadiesel će obaviti remont motora.

- Treba ga razmontirati, ustanoviti koje su greške na njemu. Ponovno ga složiti ispitati i poslati nazad na nuklearku, objasnio je Vlatko Benković, voditelj montaže.

Dizelski motor bit će dopremljen u Karlovac izvanrednim prijevozom s pomoću kompozicije teške 145 tona.

- Navedeni teret, dizel motor, bit će postavljen na cestovnu prikolicu od 10 osovina sa 4 osovinskim tegljačem, rekao je Marin Bulić, Zagrebtrans.

Havarijski motori služe za pogon nuklearne elektrane u slučaju nestanka struje, a rok trajanja im je i do pola stoljeća.

Zanimljivo je kako su upravo Adriadieselovi motori nastavili raditi još nekoliko dana nakon eksplozije u černobilskoj nuklearnoj elektrani. S radom su stali, ne zbog kvara, već zbog nedostatka goriva.

Trenutačno je diljem svijeta u funkciji 35 adriadieselovih motora. Mogu izdržati ekstremne vremenske uvjete, poput onih u Sibiru.

- Oni su najvećim dijelom rađeni za istočnoeuropsko tržište. Nekadašnji socijalistički blok. Najveći broj je u sadašnjoj Rusiji, ima ih nešto i u Ukrajini, radilo se i za češko tržište, ističe Almir Dervišbegović, potpredsjednik Nadzornog odbora Adriadiesela.

Završetak remonta i prijevoz u Smolensk, predviđeni su do kraja godine.