Putin i Macron o svjetskim krizama

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u ljetnu rezidenciju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na francuskoj rivijeri. Sastanak je posvećen svjetskim krizama, među ostalim u Ukrajini, Iranu i Siriji, te pokušaju poboljšanja odnosa između Moskve i Europske unije.

Susret se događa uoči sastanka skupine G7 - sedam svjetskih ekonomskih sila u Francuskoj. Rusija je iz te skupine isključena 2014. zbog ankesije Krima.

- Podržat ćemo tzv. normandijski format za razgovore s Ukrajinom, jer to nema alternative. Nakon što sam telefonski razgovarao s ukrajinskim kolegom optimističniji sam i vjerujem da bi rješenje ukrajinske krize moglo donijeti opipljive rezultate, poručio je Putin.

- Vjerujem da možemo ponovno izgraditi arhitekturu sigurnosti između Europske unije i Rusije, a Francuska će svoju ulogu u svemu tome u potpunosti odigrati. Naša je uloga definirati nove prijetnje koje vidimo, bilo da je riječ o oružju, nuklearnom ili u cyber prostoru. Moramo odrediti zajedničku agendu i uspjeti u stvaranju metoda djelovanja u deeskalaciji i zajedničkoj sigurnosti u našem okruženju i susjedstvu, rekao je Macron.

Na konferenciji za novinare uoči susreta s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom u Breganconu, ruski predsjednik je izjavio "nema nikakve opasnosti ni povišenja razine zračenja".

- Poslali smo stručnjake na mjesto eksplozije i oni kontroliraju stanje, rekao je i dodao da su "poduzete preventivne mjere kako se ništa nepredviđeno ne bi dogodilo".