Sergio Mattarella počinje razgovore sa strankama o izlasku iz političke krize

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella počinje razgovore sa strankama o načinu izlaska iz političke krize nakon što je jučer predsjednik vlade Giuseppe Conte podnio ostavku. Ne bude li postignut dogovor o sastavljanju nove vlade, Italiju čekaju izbori.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Ne bude li dogovora o sastavljanju nove vlade, Italiju čekaju novi izbori. Conte je u parlamentu optužio ministra unutarnjih poslova i šefa Lige Mattea Salvinija da je "neodgovoran" i da isključivo "gleda vlastiti i interes svoje stranke". Salvini je prije dva tjedna raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvijezda te zatražio raspisivanje izbora najesen, oslanjajući se na ankete koje mu predviđaju pobjedu.

Danas pada odluka

- Odluka Lige, koja je tražila od Senata da glasuje o nepovjerenju vladi, preko izjava i ponašanja posljednjih dana i tjedana, zahtijevaju od mene da privedem kraju rad u vladi. Pozorno ću pratiti sve intervencije koje će slijediti. No želim izvijestiti da ću dovršiti ovu institucionalnu tranziciju na dosljedan način. Nakon parlamentarne rasprave otići ću predsjedniku Sergiu Mattarelli i službeno mu priopćiti da je ovoj vladi došao kraj te mu predati svoju ostavku - rekao je Giuseppe Conte, talijanski premijer.

Njegov donedavni ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini već tjednima vodi intenzivnu predizbornu kampanju za izbore za koje još nije sigurno niti da će biti raspisani. Čelniku ultradesne Lige znatno je porasla popularnost. Istaknuo se radikalnim protuimigrantskim mjerama, svađama s Europskom unijom i pritiscima na domaću sudsku vlast. Dio talijanskog društva pritom mu je izrazito nesklon.

Salvinijev rizik

Salvini napreduje u anketama, a demagogiju je doveo do savršenstva, Mislim da možemo očekivati novu eru u stilu Mussolinija. Odlučio je srušiti vladu nestranačkog premijera čiji je potpredsjednik i traži izbore ujesen, uvjeren da  će koalicija krajnje desnice pobijediti, a on postati čelnik Italije.

- Ne bojimo se, savjest nam je čista, imamo čast i smjelost. Dostojanstvo je vrednije od tisuću mjesta u vladi, poručuje Matteo Salvini, čelnik stranke Liga.

Salvinijev potez opisuje se kao kockarski mogao bi dobiti sve, ali i završiti u oporbi. Prijevremeni izbori mogli bi se spriječiti novom, antisalvinijevskom koalicijom. Spominje se dogovor između vladajućih 5 zvijezda i demokrata bivšeg premijera Renzija, ili čak još šira, šarolikija i kompromitiranija koalicija sa strankom Forza Italia, 82-godišnjeg Silvija Berlusconija. 

Conte više nije opcija za premijera, traži se nova osoba. No za to će trebati dugo pregovarati, a predsjednik Mattarella želi da se ova kriza riješi što prije. 

Salvini pak računa da bi u slučaju što skorijih izbora mogao doći na vlast također uz Berlusconija, ali i reformiranih postfašista zvanih Braća Italije.