Trump odgodio susret s danskom premijerkom jer ne želi razgovarati o Grenlandu

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je objavio kako je odgodio susret s danskom premijerkom jer ona nije zainteresirana za njegovu ponudu kupnje Grenlanda.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- Danska je veoma posebna država s nevjerojatnim ljudima, no zbog izjava premijerke Mette Frederiksen, da nije zainteresirana raspravljati o prodaji Grenlanda, odgađam za neko drugo vrijeme naš susret planiran za dva tjedna, napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Danska kraljevska palača izrazila je "iznenađenje" zbog najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da sljedeći mjesec neće posjetiti Dansku.

- Bilo je iznenađenje, no nemamo ništa drugo o tome reći - rekla je Lene Balleby, direktorica za komunikacije u kraljevskoj palači za dansku javnu mrežu DR.

Američki predsjednik je tijekom vikenda potvrdio medijske napise da je njegova vlada zainteresirana za kupnju tog rijetko naseljenog, najvećeg otoka na svijetu.

- Svijet kao Monopoly, Grenland kao nekretnina

Grenland je većinom neovisan, no Danska upravlja njegovom vanjskom, obrambenom i monetarnom politikom. I Danska i Grenland su odmah odbacili Trumpov prijedlog.

- Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, Grenland pripada Grenlandu. Nadam se da to nije mišljeno za ozbiljno, kazala je danska premijerka Mette Frederiksen o ponudi.

Američki predsjednik je potom na Twitteru objavio fotomontažu svog hotela na tom otoku s komentarom: "Obećavam da neću ovo napraviti na Grenlandu", a u srijedu je na Twitteru zahvalio danskoj premijerki jer je svojom iskrenošću uštedjela puno vremena SAD-u i Danskoj.