Uži kabinet Vlade nakon ljetne stanke

Uoči prve sjednice Vlade nakon ljetne stanke sastao se uži kabinet. Premijer Andrej Plenković potvrdio je jučer da će na užem kabinetu, a zatim i na sjednici Vlade, iznijeti prijedlog da Dubravka Šuica bude kandidatkinja za povjerenicu u Europskoj komisiji.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Dan nakon propalih pregovora sa sindikatima u zdravstvu, koji ustraju na povećanju plaća predviđenom parafiranim kolektivnim ugovorom, na situaciju se prije užeg kabineta Vlade osvrnuo ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je prije užeg kabineta da je Vlada jedinstvena u stavovima i da se pregovori nastavljaju u petak. Najavio je i da će usklađivanje mirovina, koje bi se trebalo provesti u rujnu, iznositi 2,44 posto, što je povećanje od 60 kuna na prosječnu mirovinu i 40 kuna na najnižu mirovinu.

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je zahtjeve za podizanjem plaća u zdravstvu i školstvu.

- Ako gledate plaću koju imaju naši učitelji i nastavnici, s jedne strane su osnovice, o čemu se pregovara za sve horizontalno, ali ako imate nepravedne koeficijente koji govore o složenosti posla, onda to treba mijenjati - komentirala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nije komentirao novinarsku konstataciju da je Dubravka Šuica išla na razgovor u Bruxelles prije nego što je u Hrvatskoj donesena odluka da će biti hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije te da je time je prekršena procedura. 

Uoči sastanka užeg kabineta Vlade dio ministara odgovarao je na novinarska pitanja. Je li bivši ministar Lovro Kuščević još uvijek uteg ovoj Vladi bilo je pitanje za gotovo većinu njih. Ministre su novinari pitali o pretrazi kuće bivšeg ministra Kuščevića na Braču te o informaciji da u kući koju iznajmljuje ima fotografiju Ante Pavelića.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je da će policijski izvidi u kući bivšeg ministra Lovre Kuščevića zasigurno biti tema sjednice Predsjedništva HDZ-a, rekavši da je to najpozvaniji komentirati predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

- Ja nisam od onih koji komentiraju ili love vruće krumpire i vruće loptice. Kroz par dana, kada se ti izvidi završe i dobijemo neke relevantne informacije, bit ćemo sigurno pametniji, kazao je Horvat uoči sastanka užeg kabineta vlade.

Najavio je i kako će policijski izvidi u nekretninama čiji je vlasnik bivši ministar uprave i politički tajnik HDZ-a zasigurno biti tema sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Ustvrdio je da će nakon te sjednice biti više komentara o Kuščeviću, te da je jučerašnje događaje najpozvaniji komentirati predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Ministar Uprave Ivan Malenica nije imao komentara o ministru Kuščeviću.