Prisilno slijetanje: državna tajnica plivala do obale

Slovenski proizvođač lakih letjelica Pipistrel u srijedu je pojasnio neke okolnosti nesreće svog eksperimentalnog  električnog zrakoplovnog modela Alpha Electro G2, do koje je došlo u Norveškoj koja je zainteresirana za suradnju s Pipistrelom, u okviru planirane elektrifikacije vladine zračne flote do 2040. godine.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Norveška tvrtka Avinor, kooperant Pipistrela, prošlog je tjedna na jugu Norveške organizirala prezentaciju Pipistrelovog dvosjeda Alpha Electro G2 članovima norveške vlade,  a tom je prilikom u zrakoplovu bila i državna tajnica za modernizaciju Aase Marthe Horrigmo.

Pilot ovog električnog zrakoplova bio je direktor Avinora Dag Falk-Petersen, ali je letjelica s visokom državnom dužnosnicom grubo sletjela u jedno jezero, odakle su se spasili plivanjem do obale, no nitko nije u incidentu bio ozlijeđen.

Budući da su se u slovenskim medijima pojavile špekulacije o tom događaju i nagađanja da nakon njega norveška nastojanja za elektrifilaciju flote i suradnju s renomiranim slovenskim proizvođačem iz Ajdovščine i moguće narudžbe postaju upitni, javio se Pipistrel, objašnjavajući neke okolnosti vezane uz nesreću.

U Pipistrelu u izjavi za javnost tom prilikom naveli su da se nije radilo o rušenju nego prisilnom slijetanju njihova zrakoplova, pri čemu nitko nije bio ugrožen i ozlijeđen te da je po prvim nalazima do spuštanja na jezero došlo zbog gubitka snage motora.

Unatoč tome, nakon ateriranja Pipistrelova modela u vodi nije došlo do udara visokog napona, što zapravo govori o njihovoj sigurnosti, smatraju u Pipistrelu.