Prva sjednica Vlade nakon ljetne stanke

Na prvoj sjednici Vlade nakon ljetne stanke raspravljalo se o sudbini 3. maja, tj. prijedlogu odluke o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje brodogradilišta.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Riječ je o 150 milijuna kuna. Vlada je Ministarstvo financija ovlastila za izdavanje državnih jamstava za spas 3. maja, a cilj je nastavak proizvodnih djelatnosti, dovršetak novogradnje, ali isto tako ublažavanje štete za državni proračun. Sve to uz određene uvjete koji bi trebali biti ispunjeni do 4. rujna.

Naime, Uprava mora Ministarstvu financija i gospodarstva predstaviti plan nastavka poslovanja. Jandranbrod d.d. nadzirat će isplate i nastavak dovršetka brodova. Uoči sjednice Vlade resorni ministar rekao je kako je u igri nekoliko potencijalnih, zainteresiranih investitora, no zasad nije htio precizirati o kome je točno riječ.

Na Vladi je potvrđena i Dubravka Šuica kao hrvatska kandidatkinja za povjerenicu. Premijer Plenković rekao je kako je riječ o kvalitetnoj kandidatkinji s velikim iskustvom u brojnim europskim temama. Koji resor bi Hrvatska trebala dobiti trebalo bi biti poznato za dva do tri tjedna, no u srijedu je premijer istaknuo kako će hrvatska javnost biti zadovoljna.

- Plenković: Radimo na pronalasku strateškog partnera za 3. maj, Šuica je kvalitetna kandidatkinja

Vladu je uoči vruće jeseni koja je pred nama na stolu dočekalo i nekoliko vrućih tema, između ostalog i zahtjevi sindikata za povećanje plaća liječnicima, ali i učiteljima, što podržava HNS.

Razgovori sa sindikatima nastavljaju se u petak, a danas je na sjednici Vlade oformljen i novi pregovarački odbor. Ministar zdravstva Milan Kujundžić vjeruje kako će se postići dogovor. No premijer Plenković danas je svojim ministrima koji podržavaju ovakve zahtjeve poslao jasnu poruku: "Mi smo članovi Vlade, a ne sindikata".