Crna točka: prolazak ovim križanjem ruski rulet

Mještani Stankovaca i okolnih mjesta jutros su na deset minuta blokirali raskrižje kod Poslovne zone Stankovci. Mirnim okupljanjem željeli su ukazati na tu crnu prometnu točku i potaknuti mjerodavne da problem što prije riješe. 

Riječ je o iznimno frekventnom raskrižju koje je uzelo i ljudske živote. Naime, otkako je 2005. godine pušteno u promet, na raskrižju državnih cesta od kojih jedna vodi od Stankovaca prema Šibeniku, druga od autoceste, odnosno čvora Pirovac prema moru, dogodilo čak 50 prometnih nesreća. Čak 53 osobe ondje su teže ili lakše ozlijeđene, a četvero ljudi je poginulo.

Posljednja nesreća dogodila se u ponedjeljak. Jedna poginula, dvije ozlijeđene osobe epilog je posljednje teške prometne nesreće na ovome raskrižju.

Otkako je pušteno u promet, kažu mještani, vidjelo se da će križanje biti još jedna crna točka. Zbog neopreznih vozača i nepreglednosti, prolazak njime nazivaju ruskim ruletom.

I zato su se okupili. Imaju dva zahtjeva: prvi je da se u što kraćem roku krene sa sanacijom ovog, kako mještani tvrde, najopasnijeg križanja u Hrvatskoj. Drugi, dok se to ne realizira da se stave vibracijske trake (zadebljanja na prometnici) kako bi se vozače upozorilo da dolazi opasno križanje.

U resornome ministarstvu tvrde, novac za sanaciju 23 hrvatske crne prometne točke, među kojima je i ova u Stankovcima, već je osiguran. 

- U tijeku je faza raspisanog natječaja za izradu projektne dokumentacije te vjeruju da će iduće godine ta crna točka biti riješena, rekao je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Dotad, rekao je, sigurnost bi trebale povećati vibracijske trake i treptajuća signalizacija, koja će se postaviti za koji dan.