Predsjedanje Hrvatske vijećem EU glavna tema susreta hrvatskih diplomata

U Zagrebu je počela dvodnevna konferencija hrvatske diplomacije. Na skupu koji su otvorili predstavnici državnog vrha, veleposlanicima, generalnim konzulima i vojnim izaslanicima Republike Hrvatske predstavljene su smjernice i prioriteti vanjske politike. Glavne teme bile su predsjedanje Hrvatske vijećem Europske unije te nedavni diplomatski skandal tajnice veleposlanstva u Berlinu.

Rasistička stajališta Elizabete Mađarević odjeknula su ne samo u Hrvatskoj već i izvan granica zemlje. Diplomatski skandal bio je jedna od glavnih tema te je upozoreno da se mora više paziti što rade zaposlenici veleposlanstava.

- Kao šefovi misija bacite oko malo na ono što vam rade u vremenu opće otvorene komunikacije suradnici na društvenim mrežama jer ovakve stvari dobivaju negativan odjek i bespotrebno imamo određenu štetu na ugled i države i same službe, kaže predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Tamo nitko nije privatno. Diplomati ste 24 sata, kaže ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Predsjednica Republike i predsjednik Sabora poslali su poruku diplomatima na koji način da predstavljaju državu.

- Hrvatski diplomati moraju prije svega biti domoljubi. gospodine ministre to je ono što očekujem od vas. često govorim da našoj diplomaciji treba vratiti domoljublje i onaj zanos koji smo imali u ostvarivanju zajendičkih ciljeva 90-ih godina prošlog stoljeća, kaže predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

- Biti originalni i vidjeti što je to najprimjerenije i najbolje za hHvatsku. i to traži kreativnost, inventivnost hrvatske politike, ali isto tako i snalažljivost, aktivnost kreativnost, osluškivanje od vas diplomata, govori predsjednik Hrvatskog Sabora, Gordan Jandroković.

Novi šef diplomacije koji se odmah na početku suočio s velikom aferom u resoru, posjetio je na najveći diplomatski uspjeh Hrvatske, izbor Marije Pejčinović Burić na čelo vijeća Europe. A predsjedanje vijećem EU-a, najveći je izazov hrvatske diplomacije u budućnosti.

- To će biti test ne samo za diplomaciju već i sveukupno za hrvatsku državnu upravu i naravno za Hrvatsku kao državu, govori Grabar Kitarović.

Premijer je istaknuo 4 stupnja prioriteta hrvatskog predsjedanja. Demografska revitalizacija i jačanje unutarnjeg tržišta cijele Europe, Europa koja povezuje, koja štiti svoje građane te Europa koja je otvorena.

- Naše predsjedanje Europskom unijom. Tu će biti od tehničkih stvari puno izazova, ali to je po mom sudu nešto gdje smo se mi već ouno puta dokazali da smo uvijek uspješni, govori premijer Andrej Plenković.

Prioriteti Hrvatske su i pripreme za ulazak u Schengeski prostor te uvođenje eura. Uz tako važne teme na konferenciji je vladala dobra atmosfera.

Druženje diplomata i predstavnika državnog vrha nastavilo se i na večerašnjem primanju u Banskim dvorima.