Brazilska vojska pripravna za borbu protiv požara u Amazoniji

Brazilska vojska spremna je braniti amazonske šume, poručio je zapovjednik oružanih snaga Edson Leal Pujol usred rastućeg međunarodnog pritiska i poziva za čvršćom akcijom u borbi protiv požara. Predsjednik Jair Bolsonaro potvrdio je da se razmatra slanje vojske na teren.

Amazonija gori, predsjednik se svađa s aktivistima

- Onima koji inzistiraju na zaštiti brazilske Amazonije, poručujem da će vojnici uvijek biti oprezni i pripravni, spremni se braniti i uklanjati svaku prijetnju", rekao je Pujol na obilježavanju Dana vojske u Braziliji.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je u petak da će se kasnije susresti s ministrima i raspraviti sljedeće korake, među kojima je slanje vojnika jedna od glavnih opcija.

Lideri Velike Britanije i Francuske u petak su pojačali međunarodnu zabrinutost oko požara u Amazoniji.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona optužio je Bolsonara da je lagao kada je na G20 summitu u lipnju ublažavao zabrinutost oko klimatskih promjena.

Glasnogovornica britanskog premijera Borisa Johnsona rekla je da je on "duboko zabrinut" zbog požara i "njegovog utjecaja na tragični gubitak dragocjenih staništa", te da će iskoristiti summit G7 ovaj vikend da bi ponovno stavio fokus na zaštitu prirode.

Dok Amazonija gori, Bolsonaro svijetu poručuje da se ne miješa

U jeku sve većih međunarodnih kritika zbog požara koji bjesne diljem Amazonije brazilski predsjednik Jair Bolsonaro priznao je kako je moguće da farmeri ilegalno podmeću šumske požare, no rekao je da se stranci ne trebaju miješati u brazilska unutarnja pitanja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres na Twitteru su izrazili zabrinutost zbog požara, kojih je rekordan broj ove godine, a uništili su široke pojase šume koji se smatraju vitalnim bedemom protiv globalnog zatopljenja.

Bolsonaro je ljutito odgovorio na to što smatra upletanjem.

- Te zemlje koje ovamo šalju novac ne šalju ga iz milosrđa, već kako bi se upletale u našu neovisnost, rekao je u prenošenju uživo putem Facebooka.

No ranije u četvrtak izjavio je da Brazil sam nema sredstava da kontrolira požare.

- Amazonija je veća od Europe, kako se možete boriti protiv podmetnutih požara na takvu prostoru, pitao je novinare nakon što je napustio predsjedničku rezidenciju.

Požari u Amazoniji porasli su za 83 posto ove godine u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, pokazuju vladini podaci. Premda požari jesu uobičajen i prirodan događaji u ovo doba godine, zaštitari prirode za golemo povećanje broja požara okrivljuju farmere koji vatru podmeću radi stvaranja pašnjaka.

Farmeri su možda dobili prešutno ohrabrenje desničarskog predsjednika, koji je vlast preuzeo u siječnju. Bolsonaro je više puta rekao da vjeruje kako Brazil mora otvoriti Amazoniju za poslovne interese, da dopusti rudarstvo, poljoprivredu, drvnim kompanijama da iskoriste prirodne izvore.

U srijedu je za podmetanje požara okrivio nevladine organizacije, za što nije dao nijedan dokaz. Čini se da je uzmaknuo u četvrtak kad je prvi put izrekao da bi u pozadini podmetanja mogli biti farmeri.