Sanders predstavio 16,3 bilijuna dolara vrijedan plan borbe protiv klimatskih promjena

Demokratski predsjednički kandidat Bernie Sanders u četvrtak je otkrio 16,3 bilijuna dolara vrijednu strategiju borbe protiv klimatskih promjena tijekom obilaska sjeverne Kalifornije. Susreo se i s obiteljima preseljenima zbog smrtonosnih požara te je održao skup u glavnome gradu Sacramentu.

Prema planu, "počelo bi desetljeće Green New Deala", desetogodišnja savezna "mobilizacija" koja bi klimatske promjene uključila u svaku političku akciju, od imigracije do vanjske politike uz obećanje da će se time otvoriti 20 milijuna radnih mjesta.

SAD bi proizvodio 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora do 2030. te postigao "potpunu dekarbonizaciju" do 2050, prema tome planu.

- Masovno ćemo ulagati u energiju vjetra, sunčevu i druge održive energije, rekao je Sanders okupljenom mnoštvu koje ga je oduševljeno pozdravljalo u parku u gradskom središtu ne obazirući se na nesnosne vrućine.

Obraćajući se oko 5000 ljudi u parku i oko njega, Sanders je optužio naftne kompanije da su spremne uništiti planet zbog kratkoročnih profita.

- Ne možemo okretati leđa ovoj krizi, rekao je Sanders. Moramo voditi cijeli svijet u novom energetskom smjeru, istaknuo je.

Njegova strategija obuhvaća desetke planova da SAD beskompromisno odustane od fosilnih goriva u proizvodnji električne energije, prijevozu i graditeljskom sektoru.

Svrha je obnoviti američko vodstvo u borbi protiv klimatskih promjena u sklopu pariškoga klimatskog sporazuma te potrošiti bilijune dolara za pomoć radnicima u sektoru fosilnih goriva i ranjivim manjinskim zajednicama u prelasku na zelenu ekonomiju.