Jandroković: Kao što smo osudili ustaški režim, moramo govoriti o zločinačkom karakteru komunizma

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava, u suradnji Ministarstva branitelja i Grada Zagreba organiziran je posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 žrtve ubijene potkraj Drugoga svjetskog rata u Gračanima.

- Ovaj današnji događaj, kao i mnogi drugi događaji i mnoga druga mjesta, potvrđuju ne samo totalitarni nego i zločinački karakter komunističkog sustava. O tome moramo govoriti, jer kao što smo osudili ustaški režim, tako jednako glasno i jasno moramo govoriti ne samo o totalitarnom nego i o zločinačkom karakteru komunizma, poručio je iz Gračana predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Izjavio je i da je Hrvatska bila žrtva fašističkog, nacističkog i komunističkog totalitarnog režima, a da on s pokopa posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poraća želi poslati poruku poštovanja i pijeteta prema žrtvi te okrenutosti prema budućnosti.

- Uime Sabora došao sam iskazati poštovanje i pijetet ljudima koji su zvjerski ubijeni, bez suda, zvjerski tretirani i čije je dostojanstvo u tim trenucima bilo poništeno, rekao je te dodao kako se moramo s poštovanjem odnositi prema svakoj žrtvi, "prema svakom nevinom čovjeku, svakom onom koji je ubijen bez suđenja i čije obitelji do današnjih dana ne znaju kakva im je sudbina".

Poručio je da se o zločinačkom karakteru komunističkog sustava mora govoriti.

- Jer kao što smo osudili ustaški režim, tako jednako glasno i jasno moramo govoriti ne samo o totalitarnom nego i zločinačkom karakteru komunizma, rekao je.

- Ovdje su ljudi ubijani samo zato što su bili na drugoj strani - maloljetnici, djeca, žene, zarobljeni vojnici, cvili. Kad se takvo što dogodi, kada to nije bilo jednom, nego je to bio sustav, onda smo dužni zbog povijesti i budućih naraštaja govoriti o povijesnoj istini, ustvrdio je.

- Moderna Hrvatska mora napraviti otklon od svih totalitarizama. Moderna Hrvatska, čiji je temelj Domovinski rat, bori se za mir, slobodu i demokraciju i mlađim naraštajima moramo objasniti da nam mir, sloboda, demokracija, višestranačje i zaštita temeljnih ljudskih i manjinski prava nisu došli sami po sebi, u njih su ugrađene mnoge žrtve, istaknuo je predsjednik Sabora.

Dužnost je političara i osoba iz javnog života, školstva te akademske zajednice "podsjećati na zla koja su se događala, ali istovremeno okrenuti se budućnosti, podučavati o elementarnim ljudskim vrijednostima, moralu, slobodi, miru i demokraciji".