Pronađeno tijelo nestalog speleologa u poljskim Tatrama

Zbog iznenadne oluje jučer su u poljskim i slovačkim Tatrama stradali brojni planinari. Od udara groma poginulo ih je najmanje petero, među kojima i dvoje maloljetnika, a ozlijeđenih je više od stotinu. U poljskim Tatrama traga se za još jednom osobom.

Većina planinara stradala je na poljskoj strani pod vrhom Veliki Gjevont, nakon što je munja udarila u 15-metarski metalni križ, te se struja proširila sajlamaza uspon. U Zakopanama je proglašen dan žalosti.

- Pomoć je pružena 157-oro ljudi u nekoliko bolnica u koje su prebačeni. Razmjeri nesreće bili su golemi, nikad se ovakvo što nije dogodilo u planinskim predjelima, osim kada je riječ o potresima. To je bio velik izazov za sve nas. U akciju su bile uključene mnoge službe. Možemo reći da je sve prošlo veoma dobro, u kratkom vremenu evakuirani su svi kojima je bila potrebna pomoć, rekao je Jan Krzystof, voditelj spasilačke službe na Tatrama.

Poljski mediji su jutros objavili kako je pronađeno je tijelo jednog od dvojice speleologa zarobljenih u špilji u poljskim Tatrama.

Dvojica speleologa nestala su u subotu u Wielki Sniezni, najdubljoj i najvećoj špilji u poljskim Tatrama. Voda je neočekivano preplavila tunel i onemogućila im izlazak. U potragu za drugim speleologom uključeno je 50 ljudi. Koriste eksplozive kako bi raščistili područje. 

Najveća prijetnja speleologu jest hipotermija. Prema tvrdnjama četvorice speleologa koji su uspjeli izaći iz špilje, dvojica kolega sa sobom su imala astrofolije koje im mogu pomoći da zadrže tjelesnu toplinu.