Policija istražuje još jedan napad na pripadnika srpske manjine

Još jedan pripadnik srpske manjine napadnut je prije tri dana u blizini Rijeke.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Dobrivoja Arsića (70) iz Viškova najprije je verbalno, a zatim i fizički, napala nepoznata osoba, navodno stanar susjedne zgrade. Povod napadu bilo je parkiranje ispred zgrade. Policijska uprava (PU) primorsko-goranska izvijestila je da njezini policijski službenici provode kriminalističko istraživanje vezano uz događaj u kojemu je 20. kolovoza u Viškovu ozlijeđen 70-godišnji hrvatski državljanin koji je medijima izjavio da je premlaćen i vrijeđan po nacionalnoj osnovi.

U policijskom priopćenju navedeno je da traje kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice i okolnosti, kao i sudionici ovoga događaja. Vezano uz ovaj događaj do sada nije prekršajno ili kazneno prijavljena ni jedna osoba, pa tako ni spomenuti 70-godišnji hrvatski državljanin.

Policija je zaključila da će, po završetku kriminalističkog istraživanja, javnost pravodobno obavijestiti.

Dobrivoje Arsić, koji živi u Viškovu, na dolasku na parkiralište pred zgradom u kojoj živi zatekao je parkirani automobil na mjestu na kojemu on obično parkira. Zatražio je od susjeda, kod kojega je bio vlasnik tog automobila, da ga premjesti, ali je on to odbio pa se Arsić parkirao ispred tog automobila.

Arsić je rekao da ga je ubrzo više osoba s parkirališta počelo vrijeđati po nacionalnoj osnovi, s obzirom na to da je Srbin, i udarati u njegovo vozilo. Dodao je kako se, nakon što je zvao policiju, vratio na parkiralište gdje su ga nastavili vrijeđati i potom ga udarili nekoliko puta u glavu i prsa.

Istaknuo je kako su mu policajci kada su stigli na parkiralište rekli da će ga privesti zbog narušavanja javnog reda i mira.

Arsić se obratio Srpskome narodnom vijeću (SNV), a njihov pravni savjetnik Milan Eraković rekao je da protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave nego samo protiv Arsića, što je PU primorsko-goranska opovrgnula.

Eraković je izvijestio da je SNV podnijelo kaznenu prijavu u srijedu, uz Arsićevu suglasnost, za kažnjivo djelo prijetnje, nanošenja tjelesnih povreda te uznemiravanja protiv nepoznatih počinitelja.

- Ovo prelazi granice dobrog ukusa. Gospodin je dva puta bio žrtva, jedanput od strane napadača, a drugi put od strane PU primorsko-goranske. Meni je žao na ovaj način komunicirati, ali očito neke stvari u PU primorsko-goranskoj ne funkcioniraju. Gospodin Arsić je dva puta zvao policiju koja se nije pojavila dok je sukob bio u sferi verbalnog. Kad su došli objasnili su Arsiću da će ga privesti i ujutro ga odvesti kod suca za prekršaje. Napadače su otišli upozoriti. Naravno nakon toga Srpsko narodno vijeće podnosi kaznenu prijavu. Policija postupa po njoj, ali osobu koja je napadnuta i koja imala nalaze da je u predinfarktnom stanju ispituje četiri sata valjda u cilju da povuče rtu kaznenu prijavu. Tražimo objektivno postupanje PU primorsko-goranske. Pratit ćemo slučaj, gospodinu Arsiću dat ćemo materijalnu i pravnu pomoć. Naše društvo mora se zamisliti može li i mora Hrvatska funkcionirati na ovaj način, rekao je Eraković.
Oštre osude napada na Srbe i dalje stižu. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako osuđuje svako nasilje, dodavši kako će incident kod Knina komentirati kada dobije detaljno policijsko izvješće. Premijer Andrej Plenković traži da se u otkrivanju počinitelja angažiraju svi policijski resursi.
Grabar-Kitarović o napadu kod Knina, Plenković traži da se angažiraju svi policijski resursi