Tunis: Predsjednički kandidat osumnjičen za pranje novca

Tuniska je policija u petak uhitila predsjedničkog kandidata Nabila Karouia zbog sumnje u pranje novca, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova, a Karouijeva stranka tvrdi da se radi o politički motiviranom potezu čiji je cilj njegova eliminacija iz predsjedničke utrke.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Karoui je 56-godišnji medijski magnat i jedan je od jačih kandidata za predsjedničke izbore koji će se održati 15. rujna. 

Sud je naredio Karouijevo uhićenje zbog izbjegavanja plaćanja poreza i pranja novca, javljaju tuniski mediji. U srpnju je donesena sudska odluka kojem je Karouiju zabranjeno putovanje izvan zemlje nakon tjedana istrage o pranju novca.

- Policija je uhitila Karouija dok je išao iz grada Beja u Tunis, izjavio je njegov politički savjetnik Osama Khelifi.

- Kidnapirali su najuglednijeg kandidata u predsjedničkoj utrci kako bi premijer Youssef Chahed mogao pobijediti, dodao je.

Glasnogovornica Karouijeve stranke Srce Tunisa Samira Chaouachi je izjavila da se radi o "političkom uhićenju kojem je cilj stavljanje Karoui van predsjedničke utrke".

Chahed i Karoui su dvojica od ukupno 26 kandidata koji sudjeluju u predsjedničkoj utrci. Izbori su raspisani nakon što je prošli mjesec u 92. godini preminuo Beji Caid Essebsi, prvi demokratski izabran predsjednik Tunisa nakon narodnog ustanka 2011.