Suzavcem i vodenim topovima na prosvjednike protiv G7

Francuska interventna policija upotrijebila je u subotu vodene topove i suzavac kako bi rastjerala protukapitalističke prosvjednike u Bayonneu blizu ljetovališta Biarritza gdje se sastaju čelnici zemalja G7 na trodnevnom summitu.

Policijski helikopteri kružili su dok su desetci prosvjednika, neki od njih bacajući kamenje, izvikivali slogane i psovke redovima policajaca u povijesnom središtu grada Bayonnea u francuskoj Baskiji.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Prosvjednici su vikali "svi mrze policiju" i "protiv, protiv, protiv kapitalista" dok je raspoloženje uzimalo mračnije tonove od mirnih prosvjeda ranije tijekom dana.

Uzdrmana mjesecima protuvladinih prosvjeda ove godine Francuska je rasporedila više od 13.000 policajaca kako bi osigurala da prosvjednici ne dođu ni blizu američkog predsjednika Donalda Trumpa i drugih čelnika i odobrilo prosvjede na 30 km od mjesta održavanja summita.

Tisuće protuglobalističkih aktivista, baskijskih separatista i "žutih prsluka" prohodalo je tijekom jutra od francuskog grada Hendayea do Iruna u Španjolskoj noseći natpise na kojima su pozivali na akciju protiv klimatskih promjena, prava homoseksualaca i pravedniji gospodarski modela.