Policija u Hong Kongu prvi put upotrijebila pravo streljivo

Prvi put od početka prosvjeda u Hong Kongu u nedjelju je policija koristila pravo streljivo, prenosi BBC. Na fotografijama se vidi i da su uperili oružje na demonstrante koji su držali štapove.

Policija je u nedjelju prvi put na ulicama Hong Konga upotrijebila i vodene topove.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Najnoviji prosvjedi počeli su u četvrti Tsuen Wan i proširili se u četvrt Tsim Sha Tsui. Radi se o ozbiljnoj eskalaciji nemira koji su izbili zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Od zakona se u međuvremenu odustalo, no prosvjedi i dalje traju radi zabrinutosti zbog sve veće erozije sloboda garantiranih formulom "jedna država, dva sustava" koja je stupila na snagu nakon što je Hong Kong 1997. vraćen Kini.

Policija je lokalnim medijima rekla da su hici ispaljeni u znak upozorenja i da je nekoliko ozlijeđenih policajaca prebačeno u bolnicu.

Kako su rasle napetosti, prosvjednici s crnim povezima preko usta gađali su policajce kamenjem i molotovljevim koktelima. Policajci su također ispaljivali gumene metke i suzavac te upotrijebili dva vodena topa kako bi razbili barikade i rastjerali okupljene.

Fotografije na društvenim mrežama pokazuju vodeni top koji se kreće ulicama Tsuen Wana gdje je skupina prosvjednika podigla barikade i čupala cigle iz pločnika.

Hongkongška policija u subotu je uhitila 29 prosvjednika nakon što je prosvjed eskalirao i postao nasilan, u 12. tjednu protuvladinih demonstracija. Prosvjednici su uhićeni nakon što su napravili barikade blizu policijske postaje u industrijskoj četvrti istočnog Kowloona. Prosvjednici su bacali kamenje, boce s vodom i molotovljeve koktele, navodi hongkongška policija. Sukobi su se nastavili nakon što su se prosvjednici povukli u stambenu četvrt, a policija je poslala više od 100 policajaca da raščiste okolno područje. Manji sukobi nastavili su se u Kowloonu sve do ponoći.

Prosvjedi u subotu i nedjelju čista su suprotnost onima održanima prošlog vikenda, kada je 1,7 milijuna ljudi mirno prosvjedovalo protiv vlasti. Masovne demonstracije protiv zakonskog prijedloga o izručenju osumnjičenih u kontinentalnu Kinu počeli su 9. lipnja.

Hongongška premijerka Carrie Lam rekla je ranije ovoga tjedna da je otvorena za kreiranje "platforme za dijalog" s prosvjednicima, ali nije pružila pojedinosti kako će izvesti taj plan. Lam je u subotu na Facebooku napisala da se susrela sa "skupinom ljudi" kako bi razgovarali o tome kako pokrenuti dijalog. South China Morning Post prenio je da su na sastanku bili političari i 19 poslovnih čelnika.