Migranti u BiH kampovima žele samo jedno - preko Hrvatske u EU

U BiH trenutačno je više od 7000 migranata, uglavnom u Unsko-sanskom kantonu koji ima male smještajne kapaciteta. Najviše je migranata u Bihaću - oko pet tisuća.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Mjesna je vlast 800 migranata smjestila u improvizirani kamp Vučjak, podignut na bivšem deponiju i bez nužne je infrastrukture. Smješten je u podnožju Ličke Plješivice, svega 6 km od granice Republike Hrvatske, buduće schengenske granice, pa je pritisak na hrvatsku granicu velik.

- Imamo i prihvatni centar Miral koji je kilometar i pol udaljen od granice s Hrvatskom. Svi naši prihvatni centri su u nekom graničnom pojasu i to je sigurno zbunilo hrvatsku javnost, u smislu da naša policija deportira migrante na teritorij Hrvatske, što apsolutno nije točno, izjavio je Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Svi migranti u kampu Vučjak, smještenom uz samu granicu s Hrvatskom, žele samo jedno - prijeći planinu i preko Hrvatske doći do bogatih zemalja Europske unije. Mnogi svakodnevno odlaze, ali mnogi se vraćaju i nakon nekoliko tjedana. Pokušaj ulaska u Hrvatsku zovu - igra.

Pritajeni u šumi, migranti koji se spremaju na ilegalan prelazak granice čekaju pogodan trenutak za ulazak u Hrvatsku. Neki su pokušali više puta. Hrvatska policija pronađe ih i vrati u BiH, no kažu, pokušavat će dok ne uspiju.