Bolsonarov ministar Macrona nazvao "oportunističkim kopilom"

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji se ističe u pritisku na Jaira Bolsonara u borbi s požarima u Amazoniji, u nedjelju su grubo izvrijeđali na Twitteru u Brazilu, a među onima koji su ga vrijeđali bio je i jedan ministar.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Emmanuel Macron nije dorastao ovoj raspravi. On je oportunističko kopile (portugalski 'calhorda') koje traži potporu francuskog agrarnog lobija, napisao je ministar prosvjete Abraham Weintraub, smjerajući na protivljenje francuskog predsjednika ugovoru o slobodnoj trgovini između EU-a i Mercosura.

- Francuska je zemlja ekstrema. Dala je ljude poput Descartesa i Pasteura, ali i kolaboracioniste" pod nacistima u Drugom svjetskom ratu, rekao je Weintraub.
Među svom silom objava ministar nastavlja:

- Izabrali su predsjednika bez karaktera" i "tog kretena Macrona treba napasti". Olavo de Carvalho, pisac i "guru" Jaira Bolsonara koji živi u Sjedinjenim Državama, poigrao se na Twitteru Macronovim prezimenom i nazvao ga "Macrocon" (od Macron i 'con', što na francuskom znači 'glupan').Usto su internet preplavile reakcije na objavu s lažnog profila Jaira Bolsonara u kojoj se predmetom izrugivanja bio fizički izgled Brigitte Macron (66) koji se uspoređivao s izgledom Bolsonarove supruge Michelle (37).

Kolumbija predlaže regionalni pakt za Amazoniju

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque rekao je u nedjelju da će na Općoj skupštini UN-a koja će se u rujnu održati u New Yorku iznijeti prijedlog o regionalnom paktu za očuvanje Amazonije, kao odgovor na požare koji bukte na tom području koje nazivaju plućima planeta.

Duque je još u subotu iz Calija uputio "poziv međunarodnoj zajednici da su za očuvanje amazonskih pluća osim riječi potrebni financijska i znanstvena potpora".

Kolumbijski predsjednik je nakon telefonskog razgovora s brazilskim kolegom rekao da će se novac koristiti i za borbu s prekograničnim kriminalom povezanim s krijumčarenjem vrsta u "plućima planeta".

Uz Kolumbiju i Brazil, amazonska prašuma se proteže kroz Peru, Boliviju, Venezuelu, Gvajanu, Francusku Gvajanu, Surinam i Ekvador.