Promjene sporazuma koje London želi vezane su za backstop - premijerov ured

Promjene koje Velika Britanija želi u sporazumu o izlasku iz Europske unije vezani su za irsku granicu i takozvani backstop, a o izmjenama se mora razgovarati "bez odgađanja", rekla je glasnogovornica britanskog premijera Borisa Johnsona.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Glasnogovornica je upitana o napisima da je Johnson europskim čelnicima poručio da će prihvatiti sporazum koji je s Bruxellesom postigla njegova prethodnica Theresa May ako se odustane od kontroverznog backstopa, zaštitnog mehanizma čiji je cilj izbjegavanje povratka tvrde granice između Republike Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva koje će s ostatkom te države 31. listopada izaći iz EU-a.

- Bili smo jasni da su promjene koje tražimo vezane za backstop, odgovorila je glasnogovornica i dodala kako je Johnson prošli tjedan imao "dobre razgovore" s europskim čelnicima.

- Jasno je da postoji dobra volja na obje strane i odlučnost da se stvari obave. Rješenja za backstop postoje i premijer smatra kako se o njima treba raspravljati bez odgađanja, rekla je.

Glasnogovornica predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera je ranije u utorak kazala kako je EU spremna konstruktivno se angažirati oko bilo kojih konkretnih prijedloga Britanije koji su u skladu s postojećim sporazumom o izlasku.

Britanski parlament taj je dogovor odbacio tri puta.