Brazilski pisac Paulo Coelho se ispričao Francuskoj

- Oprostite mi, oprostite mi tisuću puta, ispričao se brazilski pisac Paulo Coelho za uvrede i nediplomatske izjave koje je Francuskoj uputio predsjednik Jair Bolsonaro u vezi s krizom koju su potaknuli požari u Amazoniji.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Na Twitteru formirao pokret potpore francuskoj prvoj dami Brigitte Macron čijem se fizičkom izgledu narugao Jair Bolsonaro u izjavama za koje je Emmanuel Macron ocijenio da izražavaju "krajnje nepoštovanje".

- Ovo je žalosna videosnimka kojom se ispričavam mojim francuskim prijateljima zbog krize, rekao bih zbog Bolsonarove histerije prema Francuskoj, francuskom predsjedniku i njegovoj supruzi", poručio je Coelho u snimci objavljenoj na Twitteru.Pisac rođen u Rio de Janeiru 1947. jedan je od najčitanijih autora u svijetu, a njegov "Alkemičar" je prodan u više desetaka milijuna primjeraka.

- Dok Amazonija gori, oni nemaju nikakvih argumenata i (samo) vrijeđaju, poriču i govore besmislice samo da ne bi snosili odgovornost, dodao je pisac smjerajući na brazilske dužnosnike.

- Ovo je mračno vrijeme za Brazil i proći će kao što prolazi noć (...) nudim vam svoju ispriku, dodao je pisac koji je UN-ov "ambasador mira" i osnivač zaklade Paula Coelha u Riju koja pomaže siromašnima i žrtvama diskriminacije u Brazilu.

Na uvredljive izjave brazilskog predsjednika o Brigitte Macron francuski predsjednik je uzvratio poželjevši otvoreno pred kamerama iz cijelog svijeta da "brazilski narod (...) vrlo brzo dobije predsjednika čije će ponašanje biti na visini".