Divjak: Štrajk je legitimno pravo sindikata i na to se ne smije utjecati

U tijeku su završne pripreme za uvođenje kurikularne reforme u sve osnovne i srednje škole u zemlji - njih više od tisuću. Ministrica Blaženka Divjak obilazi Hrvatsku kako bi ravnateljima škola bila dostupna za moguća pitanja i nedoumice. Danas je bila u Bakru.

O tome hoće li nova školska godina početi na vrijeme zbog mogućeg štrajka te o kritikama reforme školstva, s njom je u Pomorskoj školi razgovarala Sunčica Findak.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Divjak kaže kako ozbiljno treba shvatiti da je za 5. rujan zakazan prosvjedni skup koji je sindikat najavio. Ponovila je svoj stav, koji podržava i HNS, da je koeficijent složenosti poslova za učitelje prenizak u usporedbi s drugima u javnim službama i to treba respektirati.

Kako se izjasnila da podržava zahtjeve sindikata, na što ju je premijer Plenković podsjetio da nije član sindikata već Vlade, Divjak smatra da ministar koji je zadužen za obrazovanje mora voditi računa i o tom segmentu koji je jako važan i za status učitelja u društvu.

- Od 9. rujna ulazimo s kurikularnom reformom u sve škole i složenost posla se još povećava. Ne samo da treba nadoknaditi zaostatak, nego treba uzeti u obzir da sada i učitelji i svi zaposlenici u školama imaju još složeniji posao s obzirom na zahtjeve koji se pred njih stavljaju. Ako to neće prepoznati ministar, onda ne znam kako i tko bi to trebao prepoznati, izjavila je.

Na pitanje što će napraviti u slučaju štrajka, kazala je da je štrajk legitimno pravo sindikata i na to se ne smije utjecati.

- Ono što mi kao Vlada moramo učiniti, moramo odgovoriti na te zahtjeve koji su argumentirani i teško možemo pobjeći od činjenica, dodala je.

Divjak je često bila na meti kritičara, a ako se poakže da su bili u pravu, kaže da moramo pogledati rezultate koje sada imamo. Za primjer je navela podatak iz eksperimentalne škole koji pokazuje da 7500 roditelja kaže da im je drago da njihova djeca rade po novom, eksperimentalnom programu.

Dodaje kako da su druga garancija vrednovanja vanjskih stručnjaka.

Udžbenici su na putu prema školama, a 2/3 ravnatelja kaže da su ih već dobili. Što se tiče opreme za kabinete ona je također poslana, krajem rujna počinje isporuka laptopova učiteljima, a učenicima do kraja godine jer je riječ o sredstvima koja dolaze iz EU fondova, pa je potrebna centralna javna nabava.