Italija: Dogovorena nova koalicijska vlada, Conte premijer

Politički vođe talijanske Demokratske stranke (PD) i populističkog Pokreta 5 zvijezda (M5S) objavili su da su postigli dogovor o formiranju nove koalicijske vlade.

Dogovoreno je da će Giuseppe Conte, koji je nedavno podnio ostavku zbog sukoba s Matteom Salvinijem, opet biti premijer. To znači i da Salvini ide u opoziciju.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Postigli smo politički dogovor s PD-om" radi formiranja nove većine u parlamentu, rekao je čelnik M5S Luigi Di Maio nakon razgovora s predsjednikom Sergiom Mattarellom.

Dogovorom M5S-a i PD-a o većini, koji još treba biti potvrđen, završava se trotjedno razdoblje neizvjesnosti pošto je čelnik Lige (krajnja desnica) Matteo Salvini 8. kolovoza napustio koalicijsku vladu a Giuseppe Conte 20. kolovoza podnio ostavku.

Novu vladu će ponovo voditi Conte i to će biti "jamstvo" za M5S, dodao je Di Maio, kritizirajući bivšeg saveznika Salvinija zbog toga što je "isključio struju" koaliciji u kojoj je bio 14 mjeseci i ostavio "60 milijuna Talijana bez vlade".

Predsjednik Mattarella nije odmah povjerio mandat Conteu, ali je njegov glasnogovornik potvrdio da je premijer u odlasku "pozvan u četvrtak u 9,30 sati". Conteu će najvjerojatnije tada biti službeno povjeren mandat za sastavljanje vlade.

Po talijanskom parlamentarnom sustavu, on mora predsjedniku predati popis s imenima ministara i dobiti povjerenje obaju domova.Italija je već tri tjedna u ozbiljnoj političkoj krizi pošto je 8. kolovoza ministar unutarnjih poslova Salvini, predsjednik Lige (krajnja desnica) izašao iz koalicijske vlade s Pokretom pet zvijezda a premijer Giuseppe Conte 20. kolovoza podnio ostavku.

Zamisao o 'braku' PD-a i M5S-a iznio je bivši premijer Matteo Renzi. Te se dvije stranke slažu da treba smanjiti broj parlamentarnih zastupnika, kao i u vezi s proračunom za 2020. No teško će se usuglasiti u vezi s raspodjelom ministarskih fotelja.

M5S je prvo lobirao za ostanak Contea kojemu PD zamjera što je 14 mjeseci šutio na protuimigrantske mjere Mattea Salvinija. Conte, veoma popularan u Italiji, dobio je ovih dana potporu s više strana. Prvo Europljana na G7 u Biarritzu, u Francuskoj, a zatim i američkog predsjednika Donalda Trumpa koji ga je nazvao "veoma nadarenim čovjekom".

M5S, najveća stranka u parlamentu nakon parlamentarnih izbora 2018. (32 posto glasova), želi odlučivati kod imenovanja ministara. No i PD priželjkuje važne resore poput gospodarstva i vanjske politike.