Vlada: Nastavljamo uspješnu suradnju s EBRD-om


Premijer Andrej Plenković sastao se s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj. S njim su bili i ministri financija Zdravko Marić te regionalnog razvoja Marko Pavić.

Razgovarali su o budućim ulaganjima te razvojne banke u Hrvatskoj, mogućoj potpori tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te suradnji na zapadnom Balkanu.

Iz Vlade ističu da se nastavlja uspješna suradnja Hrvatske i EBRD-a te realizacija projekata.

- Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s EBRD-om koja se očituje kroz 3,8 milijardi eura sredstava koje je EBRD do sada odobrio za financiranje 210 projekata u Hrvatskoj u području prometne infrastrukture, energetike, brodogradnje, turizma, lokalne infrastrukture i zaštite okoliše, malih i srednjih poduzeća, navodi se u priopćenju nakon sastanka.

- Jedno od naših posljednjih ulaganja vezano je uz koncesiju u Zračnoj luci Zagreb. Riječ je o ugovoru potpisanom u srpnju u kojem smo sudjelovali s gotovo 60 milijuna eura. Naša buduća ulaganja bit će primarno usmjerena na infrastrukturu, obnovljive izvore energije i turizam, rekao je potpredsjednik EBRD-a Pierre Heilbronn.

Ministar Marić rekao je da ga veseli što se sve više sufinanciraju i projekti iz privatnog sektora.

Na sastanku je bilo riječi i o pozitivnim gospodarskim trendovima Hrvatske u pogledu daljnjeg rasta BDP-a, stabilnosti javnih financija i ostvarivanju proračunskog suficita, kao i vraćanju kreditnog rejtinga na investicijsku razinu (prema ocjenama kreditnih agencija Standard & Poor's i Fitch). 

Plenković i Heilbronn razgovarali su i o novom višegodišnjem financijskom okviru EU-a 2021.- 2027., kao i nadolazećem predsjedanju Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine. Pritom je EBRD prepoznat kao važan partner u ostvarivanju zajedničkih prioriteta usmjerenih na nova radna mjesta, rast i jačanje konkurentnosti, zapošljavanje s posebnim fokusom na mlade, povezanost, sigurnost, kao i proširenje EU-a. 

U tom kontekstu, Heilbronn je najavio i sastanak na vrhu zemalja jugoistoka Europe koji EBRD organizira u veljači 2020. godine u Londonu, navodi se u priopćenju.