Preminuo bivši europarlamentarac Ivica Tolić

U 50. godini preminuo je bivši hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivica Tolić. Komemoracija i posljednji ispraćaj komodora Ivice Tolića održat će se 3. rujna, navodi Ministarstva obrane RH.

Ivica Tolić bio je član HDZ-a, a dužnost zastupnika u Europskom parlamentu obnašao je od 2016. do 2019. godine. Tolić je eurozastupnik postao kao zamjena, nakon što su Andrej Plenković i Davor Ivo Stier 2016. preuzeli HDZ.

Bio je dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik Četvrte gardijske brigade, s kojom je prošao terene od Kruševa, obrane Zadra, te sve do oslobađanja hrvatskoga juga.

Obnašao je dužnost dozapovjednika, a kasnije i zapovjednika Treće imotske bojne. Jedno vrijeme obnašao je i dužnost načelnika Južnog bojišta. Odlikovan je najvišim vojnim odličjima.

Nakon rata imenovan je načelnikom Stožera Hrvatske ratne mornarice, gdje je i promaknut u čin komodora.

Završio je zapovjedno-stožernu i ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu, magistrirao je na splitskom Ekonomskom fakultetu. Iza njega su ostala supruga i dva sina.

Izrazi sućuti obitelji Tolić

Sućut obitelji Tolić izrazili su hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da je sudjelovanje Ivice Tolića u Domovinskom ratu na trajnu čast i ponos obitelji, Hrvatskoj vojsci i hrvatskom narodu.

- S dubokim žaljenjem primila sam vijest o smrti umirovljenog komodora Ivice Tolića, hrvatskog branitelja, admirala Hrvatske ratne mornarice i bivšeg hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu. Vašeg i našeg Ivice, supruga, oca i sina. Komodor Tolić ostat će zauvijek u sjećanju ratnih suboraca i svih pripadnika Oružanih snaga RH. Njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu na trajnu je čast i ponos vašoj obitelji, Hrvatskoj vojsci i hrvatskom narodu, navela je predsjednica Grabar-Kitarović.Premijer Plenković kazao je da je s velikom žalošću primio vijest o preranoj smrti hrvatskog branitelja i donedavnog zastupnika u Europskom parlamentu, komodora Ivice Tolića.

- Pamtit ćemo ga kao istinskog domoljuba koji se u najtežim trenucima za Hrvatsku dragovoljno stavio na raspolaganje domovini te kao zapovjednik 3. imotske bojne 4. gardijske brigade prošao mnoga bojišta, od Kruševa kod Obrovca, zadarskog, šibenskog, drniškog i Južnog bojišta sve do oslobađanja hrvatskoga juga.

Istovremeno je prolazio i put od vojnika do zapovjednika te je Domovinski rat završio kao načelnik stožera Južnog bojišta. Za svoje ratne zasluge i hrabrost odlikovan je najvišim vojnim odličjima.

Nakon rata gradio je uspješnu karijeru u Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) gdje je imenovan načelnikom Stožera HRM-a i promaknut u čin komodora, a prepoznat je i njegov angažman u Zboru udruge veterana hrvatskih gardijskih brigada, stoji među ostalim u izrazima sućuti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića obitelji Tolić.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković je u izrazima sućuti kazao da će se pamtiti Tolićev doprinos u Domovinskom ratu kao i njegov politički angažman za boljitak Hrvatske i promociju nacionalnih interesa.

- Ivicu ćemo pamtiti po njegovom požrtvovnom doprinosu u Domovinskom ratu kada je svoju ljubav prema domovini dokazao u njezinoj obrani na brojnim teškim bojištima te po njegovoj poslijeratnoj uspješnoj karijeri u Hrvatskoj ratnoj mornarici gdje je svoje znanje i iskustvo spremno prenosio mlađim naraštajima. Pamtit ćemo i njegov politički angažman koji je uvijek bio za boljitak Hrvatske i promociju njezinih nacionalnih interesa, naveo  je Jandroković.

I potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uputio je izraze sućuti obitelji Tolić te je istaknuo da je prerani odlazak Ivice Tolića ogroman gubitak za Hrvatsku vojsku i cijelu braniteljsku populaciju koja ga je iznimno cijenila.

- U ime svih pripadnika Hrvatske vojske izražavam vam iskrenu sućut u povodu preranog odlaska našeg Ivice, supruga i oca, hrvatskog branitelja i ratnog zapovjednika Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade. S bolom u srcu primio sam ovu tužnu vijest i ovo je ogroman gubitak za Hrvatsku vojsku i cijelu braniteljsku populaciju koja ga je iznimno cijenila, naveo je u izrazima sućuti ministar Krstičević, objavljeno je na službenim internetskim stranicama Ministarstva obrane RH (MORH).

O Toliću se putem Twitter oglasila bivša europarlamentarka Marijana Petir.

- Napustio nas je Ivica Tolić, hrvatski branitelj, zastupnik u EP, domoljub i prijatelj. Obitelji i suborcima izražavam najdublju sućut. Beskompromisan u ljubavi prema Hrvatskoj i u borbi za kršćanske i obiteljske vrijednosti bio je primjer dobrog političara i dobrog čovjeka, napisala je.- Napustio nas je komodor Ivica Tolić, hrvatski branitelj i moj kolega u Europskom parlamentu. U mislima i molitvama sam s njegovim najmilijima. Počivao u miru Božjem!, napisala je pak zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić.- Dragi Ivica, bila je velika radost i čast poznavati te i raditi s tobom. Izgubili smo velikog čovjeka, hrabrog, jakog i ponosnog domoljuba spremnog dati sve za svoju domovinu Hrvatsku. Hvala ti. Tvojim odlaskom ostaje velika praznina u našim životima. Počivao u miru, Komodore naš, poručila je pak Ivana Maletić