Obilježeno 80 godina od početka Drugog svjetskog rata

U Poljskoj je komemoracijom obilježeno 80 godina od početka Drugog svjetskog rata. U Wielunu su se okupili brojni čelnici država EU-a, NATO-a i Istočnog partnerstva. Bilo je oko 40 stranih izaslanstava, a među 250 uglednih gostiju iz cijelog svijeta i 20-ak predsjednika.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je u govoru u Wielunu, prvom gradu koji je bombardirala Luftwaffe, zamolio Poljake za oproštaj za njemačke zločine počinjene za vrijeme II. svjetskog rata.

- Odajem počast  žrtvama napada na Wielun. Odajem počast poljskim žrtvama njemačke tiranije i molim za oproštaj, rekao je Frank-Walter Steinmeier na njemačkome i na poljskom.U Wielunu je u 4,30 sati ujutro bio u pratnji poljskoga predsjednika Andrzeja Dude i gradonačelnika Pawela Okrase.

Prije zore 1. rujna 1939. Luftwaffe je bombardirala bespomoćni grad bez vojnog značenja, čiji su stanovnici još spavali.

Bombe njemačkih aviona ubile su tada oko 1200 ljudi.

Prve bombe njemačko zrakoplovstvo bacilo je na gradsku bolnicu, koja je na svom krovu imala nacrtan crveni križ.

Njemački bombarderi uništili su 75 posto gradskog središta.

Napad je označio  početak II. svjetskog rata u kojemu je smrtno stradalo 6 milijuna poljskih državljana, uključujući 3 milijuna Židova.

Grabar-Kitarović: Hrvatski narod je razmjerno broju stanovnika najviše pridonio antifašističkoj borbi u Europi

Na obilježavanju 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata sudjelovala je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.- Ovdje smo kako bismo iskazali počast svim žrtvama rata, kako u Poljskoj, koja se prva počela boriti protiv nacizma, tako u svim ostalim državama koje su stale u obranu slobode i mira u Europi i u svijetu. Hrvatski narod je razmjerno broju stanovnika najviše pridonio antifašističkoj borbi u Europi, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana, rekla je predsjednica.

- Obilježavamo 80. godina od početka Drugoga svjetskoga rata, što je iznimno važna obljetnica - za Hrvatsku, Poljsku i za cijeli svijet. Ova obljetnica podsjeća nas kako je potrebno stalno i s najvećom odgovornošću ulagati najveće napore u izgradnju i očuvanje svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti, kako se više nikada ne bi morali suočiti s prijetnjom svjetskog i svakog drugog rata, dodala je, stoji u priopćenju Ureda predsjednice RH.

Komemoracija i u Gdanjsku

Istovremeno kad  i komemoracija Wielunu, u Gdanjsku,  mjestu jedne od prvih bitaka u ratu, održana je komemoracija u nazočnosti poljskog premijera Mateusza Morawieckog i zamjenika predsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa.

Morawiecki je govorio o ogromnim materijalnim, duhovnim, ekonomskim i financijskim gubicima koje je Poljska pretrpjela u ratu. "Moramo govoriti o tim gubicima, moramo se prisjećati, moramo zahtijevati istinu i zahtijevati naknadu".