Uragan Dorian - velika oštećenja na otočju Abaco

Uragan Dorian najsnažnija je oluja prema novijim podacima koja je zahvatila sjeverozapad Bahama te se na otoku očekuju dva dana visokih valova, snažnih kiša i razornih vjetrova, a dijelovi Floride već su evakuirani prije nego oluja dostigne američko tlo.

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) priopćio je da je Dorian, oluja 5. kategorije s vjetrom do 295 i naletima s više od 354 km/h, zahvatio danas otok Elbow Cay na otočju Abaco.Prema podacima volonterskog odjela za vatrogastvo i spašavanje u gradu Hope, otočje Abaco pretrpjelo je velika oštećenja. Postoji nekoliko izvještaja o uništenim kućama i srušenim krovovima.

- Nije vrijeme za paniku, već trebamo planirati kako početi oporavak, navodi volonterski odjel.


Milijuni ljudi od Floride do Sjeverne Karoline iščekivali su vidjeti hoće li Dorian zaobići američko kopno te, kao što se predviđalo, krenuti prema sjeveru u Atlantski ocean nakon dostizanja Bahama. Samo djelomičan susret s jednom od najsnažnijih oluja koja je ikad zaprijetila Floridi, mogao bi donijeti snažne kiše i razorne vjetrove, a "mogućnost da uragan zahvati Floridu još uvijek postoji", upozorio je NHC.Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako moli sve "na putu uragana Doriana da poslušaju lokalne vlasti o upozorenjima i naredbama o evakuaciji".Stanovnici Bahama izvijestili su o slamanju drveća i uništenju dokova prije dolaska glavnog udara oluje. 

Očekuje se da će udari trajati nekoliko sati jer bi se kretanje uragana moglo usporiti na samo nešto manje od dva kilometra na sat čime će se "produljiti njegovo katastrofalno djelovanje", rekao je NHC.

- Ovo je vjerojatno najtužniji i najgori dan u mom životu. Kao liječnik pripremljen sam na svašta, ali za ovako nešto nema škole. Ovo je smrtonosna i čudovišna oluja. Upozoravao sam ljude da napuste obalu i sklone se u unutrašnjost otoka. Neki me nisu poslušali. Sada im kažem: nadam se da me ne gledate posljednji put. Neka vam Bog pomogne, rekao je Hubert Minnis, premijer Bahama.

Na otoku Great Guana Cay, u blizini otočja Abaco, valovi su prekrili niže dijelove obale duge 14 kilometara koja je tijekom jutra široka samo oko 400 metara, rekao je jedan od stanovnika otočja, Tom Creenan.

Iako su neki od stanovnika napustili otočje prije nekoliko dana, oko 200 do 300 njih ostalo je na otoku Great Buana Cay koji je već bez struje, a očekuje se preko 60 cm kiše i podizanje razine more za oko 7 metara.

- Premijer je prije nekoliko dana došao i rekao da bi svi trebali otići s Abaca, rekao je Creenan preko telefona.

- No, nemamo gdje otići. Ovo je najsnažniji uragan koji je ikada zahvatio Bahame. Odrastao sam na Floridi, dakle preživio sam uragan Andrew, dodaje.

Uragan Andrew, 5. kategorije prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici, zahvatio je istok Floride 1992. te posve uništio grad Homestead.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!