Barnier očekuje neuređeni brexit

Glavni pregovarač EU-a za brexit Michel Barnier rekao je da "nije optimističan" u pogledu toga da se još uvijek može spriječiti neuređeno povlačenje Velike Britanije iz EU-a.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Britanski premijer Boris Johnson objasnio je da brexit planiran za 31. listopada neće biti odgođen.

- Stoga, Velika Britanija je sada došla do trenutka istine  i mora odlučiti hoće li napustiti EU sa sporazumom ili bez njega, napisao je Michel Barnier u komentaru gosta urednika u listu Sunday Telegraph. 

Naglasio je da u tom drugom slučaju neće biti tranzicijskog razdoblja niti mini-dogovora. EU će samo djelovati kako bi zaštitila svoje interese".

Johnson je pozvao na promjene sporazuma o izlasku o kojemu se već pregovaralo, koji bi Veliku Britaniju držao vezanom mnogim pravilima EU-a.

O opsežnom sporazumu o suradnji trebalo bi se tada biti pregovarati tijekom tranzicijskog razdoblja.

Posebno je kamen spoticanja tzv.backstop u pogledu Sjeverne Irske.

Ta su pravila sastavljena da spriječe granične kontrole koje su trebale biti ponovno uvedene između članice EU-a Irske  i Sjeverne Irske, a koje bi mogle ugroziti mirovni sporazum u regiji.

Europska unija isključila je ponovne pregovore o sporazumu o povlačenju.

- Backstop je maksimum  fleksibilnosti koji EU može ponuditi zemlji nečlanici, napisao je Barnier.

- Nisam optimističan u pogledu izbjegavanja scenarija bez dogovora, no trebalo bismo svi nastaviti odlučno raditi.

- EU ne može spriječiti Britaniju da izabere scenarij bez dogovora. Premda ne bih razumio logiku takva izbora, još uvijek moramo riješiti neke probleme nakon 31. listopada, napisao je EU-ov pregovarač za brexit.