Kujundžić: Vjerujem da će i jedna i druga strana biti razumna

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je zdravstvenim djelatnicima koji se pripremaju za štrajk poručio kako vjeruje da će i jedna i druga strana, i liječnici i sestre kao i Vlada, biti razumni kao što je bilo i do sada u razgovorima te da će se naći rješenje u granicama mogućeg.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Kujundžić je istaknuo da hrvatski liječnici i sestre po kvaliteti spadaju u sam svjetski vrh i da je u ovome trenutku svjetsko tržište takvo da su im vrata širom otvorena da mogu ići raditi bilo gdje za velike novce, a da će ipak velika većina ostati u Hrvatskoj.

- Mi, s druge strane, kao Vlada, nacija i država trebamo učiniti sve da im poboljšamo uvjete rada. Vjerujem da ćemo i jedna i druga strana biti razumni kao što je bilo i dosada u razgovorima gdje ćemo se naći na nečemu što je moguće, poručio je ministar Kujundžić zdravstvenim djelatnicima koji se spremaju na štrajk ako se ne udovolji njihovim zahtjevima za povećanjem plaće.  

Na pitanje misli li da je bila njegova pogreška ili glupost što je parafirao sporazum sa sindikatima o povećanju plaća, pa je onda to sve povukao, Kujundžić je odgovorio da je to pitanje neprimjereno.

- Nekada novinari postavljaju neprimjerena pitanja, pa i ovo vaše je bilo neprimjereno s glupošću, rekao je ministar novinaru.

Kujundžić je pojasnio i ideju izgradnje nove bolnice u Splitu. 
- Velika kineska državna firma Sinopharm koja se bavi bolnicama i farmaceutskom industrijom zainteresirana je u Hrvatskoj graditi nove bolnice u Splitu, Zagrebu i Osijeku po izrazito povoljnim uvjetima i u tome smislu vodimo s njima pregovore. U isto vrijeme postoje financijski fondovi iz Amerike, Njemačke i Austrije koji su također zainteresirani i naravno da ćemo prihvatiti tko da najbolju ponudu, istakuo je ministar.

Upitan znači li to preseljenje KBC Split, rekao je da ako se bude gradila na novoj lokaciji naravno da se onda bolnica preseljava na tu novu lokaciju, u nove prostore, što bi bio veliki dobitak za narod u Dalmaciji i cijelu hrvatsku medicinu.

Topoljnjak i Mihalinec u Studiju 4

O povećanju plaća u zdravstvu i prosvjeti te hoće li to spriječiti odlazak stručnjaka za Studio 4 HRT-a jutros su govorili Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi te Branimir Mihalinec, predsjednik  Nezavisnog sindikata  zaposlenih u srednjim školama.

Govoreći o zajedničkom prosvjedu sindikata učitelja i sindikata zaposlenih u srednjim školama 5. rujna Mihalinec je rekao da ga je "inicirao predsjednik Vlade Andrej Plenković, s obzirom na to da nije želio prihvatiti razgovore s predstavnicima sindikata puna dva mjeseca". Traže razgovor s premijerom.

- Mi ćemo na prosvjedu pokušati ponovno razgovarati s predsjednikom Vlade. Zašto s predsjednikom Vlade? Zato što smo sve razgovore vezano za povećanje i izmjene koeficijenata obavili s ministricom Blaženkom Divjak. Razmijenili smo argumente, dovoljno smo bili uvjerljivi, argumenti su dovoljno čvrsti i jasni da je ministrica te argumente prihvatila - rekao je.

Sindikati u zdravstvu kažu, ako do kraja listopada ne dogovore povećanje plaća od 7 posto i bolje uvjete rada, štrajk je neupitan. Za srijedu u 12 sati najavljuju prosvjednu akciju djelatnika u KBC-u Rebro, splitskom KBC-u i bolnici u Dubrovniku.

- Sindikati imaju sluha, ali nikada dosad u bilo kojim pregovorima nama Vlada nije rekla 'Mi imamo novaca za vas'. Uvijek je svaki početak govora bio 'Mi nemamo novaca za vas, moramo se naći u proračunskim okvirima. A onda se za druge nađe novce. A za sindikate, odnosno za radnike u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja nema tih novaca - rekao je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi za Studio 4.

Pogledajte razgovor: