DZS: Industrijska proizvodnja u srpnju porasla 3 posto

Industrijska proizvodnja u srpnju ove godine porasla je za 4,8 posto u odnosu na lipanj. Na godišnjoj razini, u usporedbi sa srpnjem prošle godine, porasla je 3 posto. Tako industrijska proizvodnja ponovno raste nakon što je u lipnju pala čak 5, 6 posto na godišnjoj razini.

Prema u ponedjeljak objavljenim podacima DZS-a, industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u srpnju porasla za 4,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine porasla 3 posto.

Nakon razmjerno snažnog pada u lipnju, za 5,6 posto, obujam industrijske proizvodnje u srpnju se vratio pozitivnim vrijednostima, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

U srpnju je na godišnjoj razini najviše porasla, za 7,1 posto, proizvodnja intermedijarnih proizvoda, a s rastom od 6,6 posto slijedila je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja energije je porasla za 3,6 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,4 posto. Pad je u srpnju na godišnjoj razini zabilježila samo proizvodnja kapitalnih proizvoda, i to za 15,6 posto.

U prvih sedam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu najznačajnija sastavnica, prerađivačka industrija bilježi skroman rast od tek 0,8 posto.

"Iako i u nastavku godine možemo očekivati razmjernu volatilnost kod ovog indikatora, ostajemo pri ocjeni da će obujam u 2019. zabilježiti skromnu, ali ipak pozitivnu stopu. Industrijska proizvodnja podršku može dobiti od solidne domaće potražnje, ali usporavanje hrvatskih glavnih vanjskotrgovinskih partnera te još uvijek niska konkurentnost predstavljaju uteg te ograničavaju snažniji oporavak industrije", ocjenjuju u RBA.