Zastupnici porazili Johnsona: Korak do zabrane Brexita bez sporazuma

Tek što su se zastupnici vratili s ljetnog odmora, u Londonu oštro su odmjerili snagu s premijerom Borisom Johnsonom.

Zastupnici su s 328 glasova za i 301 protiv izglasali i donijeli odluku da se pokrene procedura donošenja zakona kako je Brexit 31. listopada ove godine protuzakonit ako ne bude izglasan sporazum o izlasku iz članstva Europske unije s Bruxellesom.

Zastupnici će raspravljati i glasovati o zakonu već u srijedu. Izglasuju li ga, izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma bit će proglašen protuzakonitim.

Premijer Boris Johnson odmah je reagirao u parlamentu najavivši da će u proceduru uputiti zahtjev za raspisivanjem parlamentarnih izbora.

Odgovorio mu je vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn da će to podržati, ali pod uvjetom da se prije toga glasuje o zakonu kako je Brexit 31. listopada bez sporazuma s EU-om protuzakonit.

Predsjednik Donjeg doma britanskog parlamenta John Berkow odobrio je hitnu raspravu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Tražili su to zastupnici koji žele blokirati scenarij izlaska bez sporazuma. Rasprava se okončala kasno večeras glasanjem koje je zastupnicima omogućilo izglasavanje zakona kojim se spriječava brexit bez sporazuma 31. listopada.

Zastupnici, među kojima i neki iz redova konzervativaca premijera Borisa Johnsona, zatražili su hitnu raspravu nakon što je premijer prošli tjedan odlučio suspendirati rad parlamenta od sredine rujna do sredine listopada.

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn je ocijenio da je glas parlamenta za produljenje roka za brexit posljednja šansa da se spriječi neuredan izlazak zemlje iz EU-a.

- Ovo je posljednja šansa da iskoristimo ovu priliku. Ako danas nešto ne učinimo, možda nećemo dobiti drugu šansu. Bez obzira da li su ljudi glasali za izlazak iz Unije ili ostanak, nisu glasali za obustavu demokracije, rekao je Corbyn.

Johnson izgubio većinu u parlamentu

Premijer Johnson je ranije danas izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativnih zastupnika prešao oporbenim liberalnim demokratima. Naime, na hitno sazvanoj sjednici o brexitu, tijekom premijerova govora, njegov dugogodišnji konzervativni zastupnik Phillip Lee, ustao je i priključio se Liberalnim demokratima. Kao razlog naveo je neslaganje s Johnsonovom politikom brexita. Premijer je tako izgubio konzervativnu većinu u Donjem domu pa su sve izvjesniji izvanredni izbori.

- Konzervativna vlada agresivno nastavlja sa štetnim brexitom na neprincipijelan način - napisao je Phillip Lee u pismu ostavke Johnsonu objavljenom na Twitteru. Lee optužuje Johnsonovu vladu da "koristi političku manipulaciju, zlostavljanje i laži".

Čelnica liberalnih demokrata Jo Swinson tvitala je da se Lee priključio njezinoj stranci, koja se protivi brexitu "u najključnijem trenutku".
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Još jedan važan dan na dugom i neizvjesnom putu britanskog izlaska iz Europske unije. Tisuće prosvjednika ispred parlamenta. Oporba i pobunjeni zastupnici vladajućih konzervativaca u privremenom savezu - traže izvanrednu parlamentarnu raspravu o brexitu.

Suprotstavljaju se Johnsonu prijedlogom zakona kojim bi bio spriječen izlazak bez sporazuma. Premijer je izgubio većinu u parlamentu. Torijevcima koji će glasovati za zakon, on prijeti isključivanjem iz stranke.

- Ne bih si oprostio kada bih dopustio da se ova zemlja 31. listopada uruši zbog nepostizanja sporazuma - kaže Dominic Grieve, zastupnik Konzervativne stranke, protivnik brexita bez sporazuma.

Zastupnici predlažu glasovanje o preuzimanju kontrole nad sutrašnjim dnevnim redom kako bi prihvatili zakon koji bi prisilio Johnsona da zatraži odgodu brexita do 31. siječnja iduće godine.

Premijer ustraje - sa sporazumom ili bez njega Velika Britanija napušta Europsku uniju 31. listopada.

- Jedino što koči nas, brexit i napredak zemlje je ta trajna sumnja EU-a da bi smicalice u parlamentu mogle odgoditi ili otkazati brexit. Nadam se da zastupnici neće glasovati za taj neodgovorni zakon - izjavio je Dominic Raab, britanski ministar vanjskih poslova.

No, bude li prihvaćem, Johnson je najavio da će zatražiti održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora 14. listopada. O tome bi zastupnici mogli glasovati već sutra. Za prolazak prijedloga potrebna je dvotrećinska većina.

Vođa britanskih oporbenih laburista Jeremy Corbyn kaže da je spreman boriti se za izbore 14.  listopada, ali s "mehanizmom" koji bi omogućio odgodu datuma brexita, javlja Reuters. Pojašnjava da opći izbori i napori da se spriječi brexit bez sporazuma nisu izbor "ili-ili", sugerirajući da će Laburistička stranka nesmiljeno raditi kako bi spriječila izlazak zemlje iz europskog bloka bez sporazuma, čak i nakon što počne izborna kampanja.

Za sada Johnson je uspio dobiti dulju suspenziju parlamenta nego što je uobičajeno. Raste mu popularnost, prema anketama, bio bi pobjednik izbora koje zaziva, ali kaže da ih ne želi.