Grlić Radman: Hrvatska i Slovenija se zalažu za daljnje proširenje EU-a

Novi šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u utorak na Bledu da Hrvatska i Slovenija podržavaju proširenje EU-a na zapadni Balkan te istaknuo da se nada pozitivnom odgovoru Komisije o ulasku Hrvatske u šengenski prostor. 

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Ministar vanjskih i europskih poslova sudjeluje na Bledskom strateškom forumu gdje je poručio da Hrvatska i Slovenija podržavaju proširenje Europske unije na zemlje zapadnog Balkana.

- Mi želimo mir i stabilnost u tom dijelu Europe, a te zemlje imaju pravo na europsku budućnost, rekao je Grlić Radman.

Odgovarajući na upit o mogućnosti da Slovenija blokira hrvatsko pristupanje šengenu, Grlić Radman je rekao da se nada pozitivnom odgovoru Europske komisije i kaže da će raditi na tome da Ljubljana ne blokira Zagreb.

- Mi smo u europskoj obitelji i sigurno ćemo biti svi solidarni, rekao je Grlić Radman i dodao da će nastojati dobiti "zeleno svjetlo od Slovenije".

Komentirao je i nedavni neformalni susret sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom nakon kojega je za N1 televiziju rekao kako je Cerar 2017. godine "skoro prihvatio" inicijativu hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića o protokolu po kojemu bi došlo do bilateralnog dogovora o graničnom pitanju što je Cerar demantirao.

- Mi smo se vidjeli na Krku i nismo razgovarali ni o čemu osim o budućoj suradnji, kratko je poručio novi šef hrvatske diplomacije.