Marić i Butković o povišicama zdravstvenim i prosvjetnim radnicima

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da u državnom proračunu nije predviđeno izdvajanje kojim bi se udovoljilo zahtjevima zdravstvenih radnika, kao ni iznos od 2 posto na koji se Vlada obvezala, ali da su to izazovi na koje će se odgovoriti nakon detaljnog uvida u situaciju.

-
Državne financije su u dobrom stanju, ali postoje određeni izazovi. Lani su to bili jedni, a ove godine imamo novi izazov koji nije bio planiran u proračunu kao što ni kod velikog dijela ministarstava nije planiran iznos od dva posto za koji smo se obvezali da ćemo osigurati. Više će se znati idućih dana, kazao je Marić upitan koliko državni proračun može podnijeti zahtjeve medicinskih, ali i prosvjetnih radnika.

Ministar nije rekao koliko bi se novca trebalo izdvojiti iz proračuna kako bi se udovoljilo zahtjevima zdravstvenih radnika. Kazao je kako su neke kalkulacije rađene u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), pa je o tom najbolje njih pitati. Ustvrdio je da je zdravstveni sustav u djelokrugu HZZO-a. 

- Mi smo platili što smo platili svih ovih godina, i 2017. i 2018. dodatne transfere HZZO-u, a od ove godine i dodatni jedan postotni bod zdravstvenog doprinosa, rekao je.

Na pitanje radi li se o dvije milijarde kuna ili o 900 milijuna, koji bi se trebali izdvojiti iz proračuna, nije odgovorio.

- O konkretnim brojkama ne bih govorio. Nisam vidio sve te kalkulacije da bih mogao decidirano govoriti. HZZO već od 2015. nije dio riznice. Mi imamo uvid u plaće i ukupne izdatke, ali stvari koje se tiču dodataka na razne uvjete, kolektivne i granske ugovore pokušavamo sagledati, ali nemamo detaljan uvid, zaključio je.

Zaposleni u zagrebačkom i splitskom KBC-u te dubrovačkoj bolnici održali su prosvjed "Pet do 12" i nakratko obustavili rad korištenjem svojeg dnevnog odmora kako bi Vladi poručili da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je uoči sjednice užeg kabineta Vlade kako vjeruje da će se idućih dana postići neki dogovori i kompromisi vezano uz zahtjeve prosvjetara i medicinskog osoblja za povećanje plaća.

Na pitanje bi li ti zahtjevi trebali biti na listi prioriteta ove Vlade, Butković je uzvatio da je "sve na listi prioriteta".

- Postoje pregovori, no ne mogu vam govoriti o detaljima kada ih ne znam. Očekujemo da će se sljedećih dana ostvariti pomaci, ustvrdio je Butković. 

Na pitanje kako napreduju pregovori s vozačima, Butković je odgovorio kako on u njima ne sudjeluje.

- Ni Vlada ni Ministarstvo mora nisu poslodavci vozačima u privatnim tvrtkama. S njima sam riješio da ćemo ići u izmjene zakona vezane za statuse vozača. U tom dijelu mislim da je to korektan i dobar prijedlog i to ćemo napraviti, kazao je.