Nova bitka u britanskom parlamentu oko brexita

Velika politička kriza u Velikoj Britaniji. Premijer Boris Johnson u dramatičnoj noći doživio je poraz u parlamentu te su zastupnicima odriješene ruke da zaustave brexit bez sporazuma. Johnson je na to uzvratio najavom zahtjeva za raspisivanje parlamentarnih izbora. On će se danas suočiti i s novom kušnjom pred britanskim parlamentarcima koji žele spriječiti brexit bez dogovora.

Naime, u utorak su oporbeni parlamentarni zastupnici i pobunjeni torijevci u prvoj fazi pokušaja da spriječe brexit bez dogovora poduprli prijedlog koji im omogućuje da preuzmu kontrolu nad parlamentarnom agendom, što je inače zadaća vlade. Zahvaljujući prihvaćanju tog prijedloga, protivnici Borisa Johnsona moći će danas predstaviti nacrt zakona koji bi obvezao premijera da zatraži od EU-a novu odgodu brexita do 31. siječnja 2020., u slučaju da se ne postigne nikakav sporazum o izlasku sljedećih tjedana. Donji dom o tome bi trebao glasovati večeras.

Za prijedlog koji su podnijele oporbene stranke i pobunjeni zastupnici u Johnsonovoj stranci, upozoreni da će biti izbačeni ako ne podrže vladu, glasovalo je 328 zastupnika, a 301 je bio protiv. Čak se 21 torijevac, među kojima i nekoliko ministara iz bivše vlade, pridružio oporbenim strankama, nakon čega su isključeni iz Konzervativne stranke, javlja BBC.

Među njima su i Nicholas Soames, unuk britanskog vođe iz Drugog svjetskog rata Winstona Churchilla, i dva bivša ministra financija - Philip Hammond i Kenneth Clarke.

List Times u srijedu piše da je "premijer izgubio povijesno glasovanje", dok Daily Express žali što je parlament "kapitulirao pred EU-om". Većina kolumnista slaže se da je Johnson "izgubio kontrolu".

Međutim, premijer Johnson, odlučan da Velika Britanija napusti EU 31. listopada sa sporazumom ili bez njega, pripremio je protunapad, piše AFP. Nakon glasovanja u utorak Boris Johnson je kazao da će se zauzeti za prijevremene izbore. Ako zastupnici koji se protive brexitu bez sporazuma uspiju nametnuti odgodu izlaska iz EU-a, Johnsonova će vlada predstaviti parlamentu prijedlog o sazivanju prijevremenih izbora. Takav tekst treba dvije trećine glasova da bi bio prihvaćen.

- Ne želim izbore, ali ako zastupnici budu glasovali za zaustavljanje pregovora i nametnu još jednu besmislenu odgodu brexita, potencijalno godinama, onda bi to bio jedini način da se to riješi, rekao je Johnson parlamentu nakon glasovanja.

U žestokom noćnom obračunu premijeru su protivnici poručili kako žele spriječiti da igra ruski rulet sa zemljom koja se, kažu, nekada smatrala stupom ekonomske i političke stabilnosti. On im je na kraju drame poslao jasnu poruku da bi sve moglo završiti i prijevremenim parlamentarnim izborima.

- Nema sumnji o posljedicama noćašnjega glasovanja. To znači da je parlament na rubu uništenja bilo kakvog sporazuma koji možemo postići s Bruxellesom. To znači da će sama Europska unija moći odlučiti koliko će dugo ova zemlja ostati u Uniji. Ja odbijam ići tim putem, ali ako parlament izglasuje taj zakon, birači će morati odlučiti tko će ići u Bruxelles kao premijer 17. listopada, rekao je britanski premijer Boris Johnson.

Vlada je rekla da želi da se takvi izbori održe polovinom listopada, u svakom slučaju prije europskog summita predviđenog 17. i 18. listopada u Bruxellesu.

Međutim, neki strahuju da bi Johnson u posljednjem trenutku mogao promijeniti datum i pomaknuti izbore nakon 31. listopada, datuma predviđenog za brexit, te provesti svoju ideju.

Britanska oporbena Laburistička stranka ne vjeruje premijeru da će održati izbore 15. listopada, rekao je njezin glasnogovornik Keir Starmer.

- Kada Johnson kaže 15. listopada, mogu vam reći da mu nijedna oporbena stranka, kao ni neki torijevci, ne vjeruje, rekao je za BBC radio.

Protivnici neurednog brexita tvrde da ništa ne može opravdati rizik takvog izlaska iz EU-a koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neizbježno donio velike ekonomske poremećaje.

Više od tri godine nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo na referendumu izglasovalo izlazak iz Europske unije tijek brexita ostaje neriješen, a mogući ishodi još se kreću u rasponu od turbulentnog izlaska bez dogovora do odustajanja od cijelog pothvata, piše Reuters.

Podsjetimo, prvi udarac Johnson je pretrpio kada mu je iza leđa, dok je govorio, konzervativni zastupnik Philip Lee promijenio dres te doslovno iz klupa konzervativaca odšetao u klupe liberalnih demokrata.

- Premijer je izgubio većinu jer se ugledni liječnik pridružio liberalnim demokratima. Liječnici poput njega govore mi da žele zaustaviti brexit jer ćemo u suprotnom pasti u duboku krizu. Kada će se premijer prestati igrati ljudskim životima i zaustaviti brexit, pita čelnica liberalnih demokrata Jo Swinson.

Za Borisa Johnsona brexit ide dalje. Uskoro u parlamentu počinje nova bitka.