Pula: Sindikat podupire nastavak proizvodnje u Uljaniku

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić poručila je kako taj sindikat podupire svaki nastavak proizvodnje u Uljaniku i izradu stečajnog plana na toj osnovi.

- Ono što tražimo u ovom trenutku jest očuvanje brodogradnje i u Puli i u Rijeci. U Rijeci je plan već izrađen i sutra se očekuje odluka Vlade, kazala je Cvitić na konferenciji za novinare.

Istaknula je i kako stečajni plan za Uljanik drži vodu te kako će provedbom tog plana, koji stečajni upravitelj namjerava predložiti u petak na Trgovačkom sudu u Pazinu, država više dobiti nego likvidacijom brodogradilišta.

U sindikatu, kaže, nemaju razloga vjerovati da taj plan neće biti napravljen stručno i savjesno, odnosno da stečajni upravitelj nije dobro proučio sve mogućnosti.

- Nemamo razloga ni sumnjati da bi bio u funkciji politike. Ako stečajni upravitelj kao stručna osoba, a ne politička, vidi pozitivno rješenje i mogućnost opstanka brodogradnje, i to na način da opstankom brodogradilišta država više dobiva nego likvidacijom, onda tu šansu treba iskoristiti, istaknula je predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić.

Neprihvaćanje nastavka proizvodnje kroz stečajni plan znači samo, kako je rekla, "djelomično namirenje, u pravilu razlučnih vjerovnika, u postupku prodaje strojeva i opreme i u konačnici likvidaciju Uljanika i kraj brodogradnje u Puli sa svim teškim posljedicama na ukupni život građana".

Cvitić, naime, smatra da za Uljanik, ako se želi, postoji rješenje - završetak započetih poslova.

- Ne mora Uljanik ostati u prvobitnom obliku ni s deset, ni pet ni tri tisuće zaposlenih, ali je bitno da opstane brodogradnja jer će u tom slučaju egzistirati i opstati mali poduzetnici koji su bili opskrbljivači, zaključila je Cvitić.

Inače, prema tom stečajnom planu, osnovalo bi se novo društvo u kojem bi se vjerovnička potraživanja pretvorila u vlasničke udjele. O tome će na izvještajnom ročištu ovog petka na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučivati sami vjerovnici, od kojih je najveći država.