YouTube mora platiti milijune zbog ilegalnog prikupljanja podataka djece

YouTube mora platiti kaznu od 170 milijuna dolara jer je nezakonito prikupljao osobne podatke djece bez dopuštenja roditelja, objavila je u srijedu američka savezna uprava za trgovinu.

Internetska video platforma optužena je da je prikupljala podatke putem 'cookiesa' kojima se mogu pratiti korisnici diljem svijeta.

YouTube je akumulirao podatke o onima koji su gledali kanale namijenjene djeci mlađoj od 13 godina a da prije nije obavijestio roditelje i zatražio njihovo dopuštenje.

Tako je prekršio američki zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu (COPPA), kažu u upravi.

YouTube je iskoristio popularnost među djecom radi stjecanja korporativnih klijenata, rekao je predsjednik FTC-a Joe Simons.

Platforma je zaradila milijune dolara tako što je, koristeći se 'cookiesima', bombardirala oglasima korisnike tih kanala, stoji u tužbi FTC-a i države New York.

Nagodbom se traži od Googlea, koji je vlasnik YouTubea, da FTC-u plati kaznu od 136 milijuna dolara i još 34 milijuna New Yorku.

Kazna od 170 milijuna dolara 30 je puta veća od dosad najviše kazne za kršenje COPPA-e koju je izrekao FTC, rekao je Simons na konferenciji za novinare u srijedu.

- Ona je i tri puta veća od bilo koje druge kazne za kršenje privatnosti protiv Googlea izrečene drugim dijelovima svijeta, dodao je.

YoutTube je odgovorio da će ispuniti zahtjeve FTC-a i u roku od četiri mjeseca izmijeniti pravila o zaštiti podataka djece.

Također je najavio da će prestati objavljivati personalizirane oglase i onemogućiti ostavljanje komentara na dječjim sadržajima.