Katolici iz cijelog Mozambika dolaze u Maputo vidjeti Papu

Papa Franjo je tijekom posjeta Mozambiku pozvao tu južnoafričku zemlju da sačuva nedavno obnovljen mir te da se fokusira na obnovu države pogođene siromaštvom.

U zračnoj luci u Maputu, gradu s 1,1 milijun stanovnika na Indijskom oceanu, papu Franju dočekali su uz narodne plesove, a tisuće ljudi koje su ga došle vidjeti klicale su "Živio naš papa Franjo!" dok je Sveti Otac prolazio u papamobilu. Svetu misu održat će sutra.

Papa Franjo susreo se s predsjednikom Filipeom Nyusijem prije obraćanja predstavnicima vlade i civilnog društva u predsjedničkoj palači.

- Kao što znamo, mir nije samo odsutnost rata nego i neumorna predanost, pogotovo nas koji imamo veću odgovornost, rekao je Papa.

Papin posjet zbiva se mjesec dana nakon što je vlada potpisala povijesni mirovni sporazum s bivšim pobunjenicima iz Mozabičkog nacionalnog otpora (RENAMO), koji su sada glavna oporbena stranka. Građanski rat trajao je 16 godina i razorio zemlju, a RENAMO još nije posve razoružan.

Papa Franjo nazvao je sporazum potpisan početkom kolovoza "prekretnicom" te izrazio solidarnost sa žrtvama ciklona Idai i Kenneth, koji su pogodili bivšu portugalsku koloniju ove godine. Papa neće posjetiti sjever Mozambika koji je najviše pogođen ciklonima, već će ostati u Maputu.

Svojim pohodom jednom od najsiromašnijih dijelova svijeta koji trpi zbog epidemija, nezaposlenosti i društvene nejednakosti, Papa želi pokazati svoju bliskost stanovnicima, napose mladima svih vjera s kojima će se sastati oko podneva.


U petak će Papa posjetiti Madagaskar i Mauricijus, dvije zemlje kojima izrazito prijete klimatske promjene. Zaštita okoliša i opasnosti od klimatskih promjena među ključnim su tema za Papu koji je objavio encikliku Laudato si 2015. u kojoj se bavi i klimatskim promjenama.