Platit će 170 milijuna zbog nezakonitog prikupljanja podataka o djeci na YouTubeu

Google je pristao platiti kaznu od 170 milijuna dolara u sklopu nagodbe u sporu koji je protiv njega pokrenut zbog nezakonitog prikupljanja i dijeljenja podataka na YouTubeu o djeci bez pristanka roditelja, objavili su američki dužnosnici.

- YouTube mora platiti milijune zbog ilegalnog prikupljanja podataka djece

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Google se nagodio sa Saveznom trgovinskom komisijom (FTC) i njujorškim državnim odvjetnikom, a izrečena novčana kazna je najviši iznos u svim do sada pokrenutim sporovima na temelju Zakona o zaštiti dječje privatnosti na internetu (COPPA) iz 1998.

- YouTube se potencijalnim korporativnim klijentima hvalio popularnošću među djecom, objavio je predsjednik FTC-a Joe Simons.

Kada se postavilo pitanje poštovanja COPPA-e, kompanija nije željela priznati da su pojedini dijelovi njezine platforme bili usmjereni izravno prema djeci.

- Nema opravdanja za YouTubeovo kršenje zakona, naglasio je Simons.

Nagodba također zahtijeva da YouTube promijeni obradu sadržaja namijenjenog djeci.

- Ubuduće ćemo sve podatke korisnika koji gledaju sadržaj namijenjen djeci tretirati kao da su povezani s djecom, bez obzira na dob korisnika, naglasila je izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki.

- To znači da ćemo ograničiti prikupljanje podataka i uporabu videozapisa namijenjenih djeci samo na ono što je potrebno za podršku rada usluge, pojasnila je.

- Također ćemo prestati prikazivati personalizirane oglase na svim sadržajima tog tipa i neke podatke - kao što su komentari i obavijesti - više neće biti dostupni na takvoj vrsti sadržaja, dodala je Wojcicki.

Nagodba je odobrena uz tri povjerenička glasa u FTC-u za i dva protiv, pri čemu su dva zastupnika Demokratske stranke tražila strože kazne.
- Sporazum ponavlja mnogo pogrešaka iz manjkave nagodbe s Facebookom, smatra povjerenik iz redova demokrata Rohit Chopra.

Upozorava tako da nije utvrđena individualna odgovornost niti su ponuđena dostatna rješenja za probleme YouTubeovih financijskih poticaja, a kazna omogućuje kompaniji da i dalje profitira od kršenja zakona.

- Uvjeti nagodbe nisu bili dovoljno ozbiljni ni da Google objavi upozorenje investitorima, zaključio je Chopra.