Nevenka Tromp - profesorica Nove Europe i Tranzicijske pravde

Nevenka Tromp, rođena Vrkić, došla je u Nizozemsku još sredinom osamdesetih uz supruga, uglednog nizozemskog profesora, kojeg je upoznala u Dubrovniku.

Kao predavačicu o tranziciji postkomunističkih društava zatekao ju je rat na našim područjima koji je doživljavala osobno, a analizirala i tumačila profesionalno. Uz takve je reference bila pozvana da radi u Haaškom tužiteljstvu na slučaju Slobodana Miloševića. Činjenicu da taj proces nikada nije završen smatra jednom od najproblematičnijih za percepciju ratova kao i za mogućnost pomirbe i normalizacije na našim područjima. O tome je napisala dvije knjige.

- Sva pitanja iz 90-ih su na neki način još otvorena politička pitanja u bivšoj Jugoslaviji, mi se tim raspadom bavimo 30 godina poslije prvih dana krize - kaže Tromp.

Na Amsterdamskom sveučilištu Nevenka Tromp predaje dva kolegija: Nova Europa je obvezan za oko 200 studenata godišnje. Tranzicijska pravda postjugoslavenskih država je izborni kolegij s kvotom od 24 studenta godišnje. Izabire ga i više, pa se broj popne i na trideset.

- Pokušavamo studentima objasniti zašto je jedan dio Europe još akademski izdvojen od povijesti Zapade Europe. Izbjegavamo reći postkomunistička Europa pa smo je nazvali druga Europa - objašnjava Tromp.

Bila je šokirana, kaže, kada je, pokušavajući vidjeti kakva je opća percepcija o Hrvatskoj kod nizozemskih poduzetnika, u njihovu priručniku pročitala da je to jedna autoritarna država, da je vrlo teško voditi biznis, sve je bilo sažeto i vrlo negativno.

Nalazimo i dvije studentice iz Hrvatske, odnosno jedna od njih - Valentina Plastić to je samo podrijetlom. Valentina nikada nije živjela u Hrvatskoj i nije pohađala hrvatsku školu jer joj je bila daleko. No majka i očuh su joj iz Splita. Majka se planira vratiti kući u mirovini jer želi živjeti blizu plaže.

Ana Lotte je studentica iz Zagreba, ali i ona ima poveznicu s Nizozemskom. Njezina je majka imala izložbe u Amsterdamu pa je i Ana putovala i boravila s njom.

Kao i svi mladi danas u Europi, Valentina i Ana svoje perspektive doživljavaju vrlo otvorenima. Nadamo se da će njihov postupni povratak uz odrastanje mladih i neopterećenih "milenijalaca" donijeti promjenu kakvu Hrvatska treba i očekuje.